Burse - Fonduri mutuale

Bursa, dominata de fluctuatii mari

22.03.2005, 00:00 25

Bursa a continuat sa fie caracterizata de o volatilitate ridicata si pe parcursul sedintei de ieri, dupa o crestere puternica de peste 7% la deschidere, piata intrand pana la final pe un trend descendent. La inchidere, indicele BET inregistra o scadere de 1,3%.


Fluctuatiile mai mari ale preturilor constituie in  fapt o caracteristica a pietelor de capital emergente, asa cum este cea din Romania. "Pe piata de capital de la noi aceasta volatilitate este  accentuata de incertitudinile legate de modul in care autoritatile vor reusi sa creeze si mai ales sa mentina diverse echilibre macroeconomice, respectiv inflatie, deficit bugetar, de cont curent, aprecierea leului, scaderi de dobanzi, majorari/scaderi de impozite, care au toate impact si asupra investitiei la Bursa", a comentat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la BRD Securities.


Totusi, analistii sunt de parere ca aceaste variatii ale preturilor sunt  prea mari chiar si pentru o piata emergenta. "Volatilitatea extrem de ridicata de care da dovada piata de la noi o putem considera anormala. In aceste conditii de lichiditate si volatilitate, piata ofera oportunitati deosebite de castig pentru investitorii speculatori 'intra-day', care isi asuma riscuri foarte ridicate", considera Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza de la BCR Securities.


El spune ca nici investitorii cu   experienta nu se asteptau la aceste evolutii surprinzatoare de la Bursa. "In primul rand, nu se asteptau la randamente atat de ridicate intr-o perioada atat de scurta cum s-au inregistrat la inceputul anului. Pentru investitorii experimentati era evident ca piata era la un nivel care nu mai putea fi sustinut de noii cumparatori. In  perioada urmatoare vom mai asista la astfel de fluctuatii pana cand preturile se vor stabiliza la un palier care sa reflecte rezultatele financiare prezente si mai ales viitoare ale companiilor", afirma Trandafir.


Alti analisti se asteapta pe termen scurt la o stabilizare a pietei. "Daca vor mai fi aprecieri sau scaderi mari in perioada imediat urmatoare, acestea se vor datora unor factori care nu se pot prezice dinainte, factori care tin mai ales de companii si nu de piata", spune Adrian Zoicas-Ienciu, analist la SSIF Broker.


Au ajuns preturile in cazul unora dintre companii la niveluri care sa justifice investitii in actiunile lor prin prisma analizei fundamentale? "In cazul societatilor care nu stateau bine din punct de vedere al acestui tip de analiza nici inainte de aceste scaderi, situatia nu s-a schimbat cu mult. Si aici ma refer la banci, companiile din sectorul petrolier. Dar exista totusi o serie de alte companii care s-au apropiat de preturi care ar justifica investitii prin prisma analizei fundamentale, dintre cele mai lichide un exemplu fiind SIF-urile, insa multe dintre aceste actiuni fac  parte dintre cele care de regula sunt mai putin lichide", afirma Zoicas-Ienciu. Directorul de la BCR Securities spune ca dintre titlurile care s-au apropiat de preturi care ar justifica achizitii in aceste momente sunt si SIF-urile, dar si Rompetrol Rafinare.


Actiunile bancilor si cele ale companiilor petroliere au inregistrat ieri scaderi. Titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 2,3% pana la 12.700 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de 99,7 mld. lei (2,7 milioane de euro).


Actiunile Rompetrol Rafinare au mai pierdut 1,2%, inchizand la 905 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor s-a mentinut ridicata, cu aceste titluri realizandu-se tranzactii de 89,4 miliarde de lei (2,4 milioane de euro).


Actiunile SIF au castigat in medie 1,9%, cea mai mare apreciere dintre acestea apartinand SIF Banat-Crisana, care a urcat cu 5%, pana la 12.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Banat-Crisana a fost de 18,1 miliarde de lei (0,5 milioane de euro). 




BVB S.A., in cel mult o luna


Legea care reglementeaza transformarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in societate pe actiuni ar putea fi aprobata in cel mult o luna, potrivit declaratiilor vicepresedintei Comisiei pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache. Transformarea BVB in societate pe actiuni reprezinta o etapa necesara pentru fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ.  



Piata Rasdaq


Prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana pe Bursa Electronica RASDAQ a fost marcata de o stabilizare a pietei, in special pentru titlurile de la categoria I.


Printre titlurile care au inregistrat cresteri se numara actiunile Mittal Steel Roman (Petrotub), care au castigat 1,2%, Braiconf, cu o apreciere de 1,3%, si Rompetrol Bucuresti (Vega), cu o majorare de 7,1%. Lichiditatea a fost insa destul de scazuta, rulajele realizate de titlurile celor trei societati fiind mai mici de 600 de milioane de lei (16.500 de euro).


Evolutia pozitiva nu a fost imitata si de actiunile operatorului portuar Socep Constanta, care au inceput saptamana in pierdere. In conditiile unui rulaj de doar 850 de milioane de lei (23.000 de euro), titlurile Socep au pierdut inca 3,2%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul minim de 3.300 lei/actiune.


La categoria a doua, actiunile Asirom Bucuresti au facut din nou obiectul unei tranzactii mari, prin care s-au transferat mai mult de 6,5 milioane de actiuni, care reprezinta peste 1% din capitalul social. Valoarea tranzactiei s-a situat in jurul sumei de 26,5 miliarde de lei (725.000 de euro), iar pretul de inchidere a fost de 4.500 lei/actiune, in scadere cu 10% comparativ cu sedinta de vineri.


La categoria de baza, cel mai mare rulaj l-au realizat din nou titlurile societatii Fructus Timisoara, implicate ca si vineri intr-o tranzactie importanta, prin care s-au transferat peste 2% din actiuni. Pretul de tranzactionare a fost de 8.000 lei/actiune, cu aproape 6% sub cel de vineri, iar valoarea operatiunii a fost de aproape 3 miliarde de lei (82.000 de euro).


O evolutie pozitiva au inregistrat si actiunile producatorului de electrozi de sudura Ductil Buzau, ale caror tranzactii au insumat aproape 2 miliarde de lei (54.000 de euro). Cursul titlurilor Ductil s-a majorat cu 3,25%, pretul unic de tranzactionare fiind de 7.900 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la aproape 40 de milioane de euro. Principalii actionari ai producatorului de electrozi buzoian sunt societatea FRO SRL, cu 70,9% din actiuni si Broadhurst Investments, cu 11,8% din actiuni.


Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au avut o evolutie slaba din punct de vedere al lichiditatii, cu un rulaj cu putin peste 260 de milioane de lei (7.100 de euro). Cursul titlurilor Biofarm au avut o evolutie pozitiva, inregistrand o apreciere de 1,5% fata de vineri.


Nu acelasi lucru se poate spune despre actiunile societatii Confectii Vaslui, care au pierdut aproape 4%, inchizand sedinta de tranzactionare la 2.980 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO