Burse - Fonduri mutuale

Bursa e încă amorţită şi aşteaptă să revină banii din oferta Nuclearelectrica

Bursa e încă amorţită şi aşteaptă să revină...

Autor: Stefan Musgociu

24.09.2013, 19:38 309

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 0,14% (indicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Banca Comercială Carpatica (BCC) au scăzut cu peste 1% şi au pierdut o parte din câştigurile înregistrate luni.

La finalul şedinţei de marţi, titlurile OMV Petrom erau în scădere cu 1,03%, la 0,4435 lei, iar titlurile Băncii Carpatica erau cotate la 0,0676 lei, preţ cu 1,31% sub închiderea de luni. Acţiunile OMV Petrom au avut cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 4,3 milioane de lei. Tranzacţiile cu titlurile băncii au cumulat 458.000 de lei.

În şedinţa de luni, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 4,21%, iar titlurile Băncii Carpatica au urcat cu 7,54%.

„Cred că acţiunile OMV Petrom bene­ficiază atât de impactul intrării în componenţa indicelui STTOX EU Enlarged 15, cât şi de banii rămaşi disponibili după oferta Nuclear­electrica. Sigur că există şi momente în care presiunea la cumpărare slăbeşte puţin şi atunci unii investitori, pentru a nu risca, îşi marchează o parte din profituri. Pe de altă parte, în cazul titlurilor Carpatica, cred că era şi este de aşteptat să vedem o volatilitate ridicată având în vedere că în zilele anterioare creşterea nu a fost determinată de o analiză fundamentală. Cred că acţiunile băncii sunt vizate acum de mai mulţi investitori cu un apetit ridicat pentru risc, pentru că volu­mele de tran­zacţionare sunt în creştere“, a declarat Simion Tihon, bro­ker la Prime Trans­action.

Fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fon­dului Proprietatea, au reînceput, săptă­mâna trecută, să cumpere acţiuni OMV Petrom. Fondurile au cumpărat în ultimele trei şedinţe acţiuni OMV Pe­trom în valoare cumulată de aproape 4,2 milioane de lei. Volumul de acţiuni cum­­părate de aceste fonduri reprezintă aproa­pe o treime din titlurile OMV Pe­trom tranzac­ţio­nate în ultimele trei şedinţe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,25%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a cres­cut cu 0,3%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa în creştere cu 0,14%, la preţul de 0,723 lei, continuând să ră­mână aproape de noul maxim istoric, de 0,727 lei, atins atât luni, cât şi în prima parte a zilei de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,7 milioane de lei (4,4 milioane de lei), sumă cu 50% peste rulajul de luni, de 13,1 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO