Burse - Fonduri mutuale

Bursa incepe anul pe plus. Traditia spune ca va inchide la fel

Bursa incepe anul pe plus. Traditia spune ca va inchide la fel
05.01.2009, 18:54 16

Indicele BET al BVB a inchis ieri cu un plus de 3%, iar daca se va pastra corelatia pozitiva din ultimii cinci ani dintre evolutia din prima zi si cea de pe intregul an a Bursei inseamna ca va incheia anul acesta pe plus.
In ultimii sase ani, prima zi de tranzactionare a prefigurat evolutia Bursei de la Bucuresti.
In 2007 de exemplu, principalii indici au adus un randament de peste 20%, dupa ce in prima zi de tranzactionare din an indicele BET a castigat 1,5%.
In 2008, prima zi din an aducea o scadere pe indicele principal al pietei, cat si pe indicele societatilor financiare de 2,6%, iar la finalul anului, BET-ul consemna o corectie de 70,5% iar BET-FI-ul pierdea 84%, cele mai mari scaderi anuale din istoria BVB.
In anii anteriori cresterile in prima zi au fost intre 3% si 5%, in timp ce cresterile anuale au variat intre 18% si 100%. Anul acesta, Bursa a reusit sa inchida prima zi din nou in urcare cu 2,9% pe BET si aproape cu 4% pe BET-FI, insa ramane de vazut daca se pastreaza traditia, in conditiile in care unii vorbesc de noi minime, cel putin pentru prima jumatate a anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO