Burse - Fonduri mutuale

Bursa incheie a treia sedinta pe "verde". Se va intoarce sau nu?

Bursa incheie a treia sedinta pe "verde". Se va intoarce sau nu?
30.10.2008, 19:27 21

Bursa a cunoscut o revenire in ultimele sedinte, consemnand o crestere si ieri, insa aprecierile inregistrate de principalii indici din piata au fost mai mici decat in zilele precedente.

Astfel, indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat ieri cu 2,4%, in vreme ce indicele celor mai lichide societati din piata, BET, a crescut cu 1,6%. Nici societatile de investitii financiare nu au fost ocolite de investitori ieri, indicele general al acestora, BET-FI, apreciindu-se cu 1,6%.
"De mult n-am mai asistat la trei sedinte de cresteri consecutive. Putem aprecia totusi ca fiind normala aceasta revenire, insa este prea devreme pentru a vorbi despre o schimbare de trend. Stirile externe, in special raportatea PIB-ului american, care este mult mai bun decat se credea, a reusit sa alunge temerile investitorilor din piata si sa conduca la o stabilizare a pietelor internationale, si deci si celei locale", spune Adrian Lupsan, director adjunct Intercapital Invest.
Piata a atins ieri o lichiditate generala de 5,6 mil. euro (20,5 mil. lei), pe fondul unui volum total de tranzactioanare de 85 milioane de actiuni. Bursa a realizat ieri un rulaj de 5,3 milioane de euro (19,5 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de circa 260.000 euro (0,9 milioane de lei).
Cea mai importanta lichiditate de pe Bursa a fost cunoscuta ieri de titlurile Petrom (SNP), in valoare de 1,2 milioane de lei (4,5 milioane de lei).
Actiunile celei mai mari companii romanesti listate au pierdut ieri 0,6% din valoare, dupa ce in sedinta de miercuri societatea a ramas la un moment dat fara ordine de vanzare.
Bancile au prezentat si ele interes in sedinta trecuta, BRD SocGen (BRD) si Erste Bank (EBS) inregistrand un rulaj total in valoare de 0,9 milioane de euro (3,2 mil. lei).
"In noiembrie putem spera la o schimbare de trend si la o perioada de acumulare. Investitorii se vor indrepta cel mai probabil catre actiunile lichide, cele mai profitabile din punct de vedere speculativ. De asemenea, urmeaza si perioada raportarilor pe trimestrul trei, care ma astept sa fie bune, in ciuda vestilor din piata, fapt care ar duce la o incurajare a investitorilor sa intre la cumparare", spune Lupsan.
El este de parere ca la revenirea pietei vor contribui si aceste rezultate, care pentru o perioada scurta ar putea sa conduca la o revenire temporara, investitorii orientandu-se mai mult catre fundamente decat catre stirile externe.
Cele mai mari cresteri din piata au fost inregistrate ieri de titlurile Erste Bank (EBS), Amonil Slobozia (AMO) si Azomures (AZO), cu avansuri de aproape 15%, venite pe fondul lipsei vanzatorilor din piata.
Cu toate ca piata a rezistat presiunilor si a inregistrat aprecieri in ultimele sedinte, stirile negative continua sa apara. Astfel, Standard & Poor's a redus ratingul Transgaz Medias (TGN) pentru credite in moneda straina de la "BBB-" la "BB+", iar calificativul pentru imprumuturi in lei a fost confirmat la "BBB-", ambele cu perspectiva "negativa". Actiunile Transgaz au crescut ieri cu circa 3,1%, pe fondul unui rulaj destul de scazut insa, de 83.000 euro (0,3 milioane de lei).
Pe plan international, indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut miercuri cu 2%, in vreme ce principalele piete din Europa au continuat si ieri cresterea. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 1,9%, indicele german DAX cu 4,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie inregistra un avans de 2,6%.
Pretul petrolului a crescut ieri cu peste un dolar, depasind nivelul de 68 de dolari pe baril, datorita deprecierii monedei americane si sperantelor din piata ca reducerea dobanzilor de politica monetara din SUA si China va sprijini cresterea economica globala. FED-ul a redus miercuri seara dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, incercand sa evite recesiunea economica. Ulterior, miercuri si joi, China, Norvegia, Taiwan si Hong Kong au luat decizii similare cu cea din SUA, semnaland o noua reducere coordonata a ratelor de referinta la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO