Burse - Fonduri mutuale

Bursa isi continua scaderea contrar evolutiei pietelor internationale

13.02.2008, 17:48 11

Piata de la Bucuresti a continuat sa scada si ieri, desi pietele externe se aflau pe "verde", iar americanii inchisesera sedinta de luni in crestere.
"O parte din actiuni, si anume SIF-urile, au fost ieri in apropierea vechilor suporturi si au aparut cateva ordine la suporturile respective", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata.
El este de parere ca bancile continua sa fie afectate de miscarile de pe piata valutara, in vreme ce intentia SIF Moldova de a oferi actiuni gratuite actionarilor proprii nu a reusit sa aduca o modificare de trend.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,27%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut 0,17%, iar BET-FI, indicele de ansamblu al societatilor de servicii de investitii financiare a pierdut 1,11%. Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de circa 4,38 mil. euro (16 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, in valoare de 9,55 mil. euro (34,67 mil. lei). Pe piata RASDAQ, lichiditatea s-a ridicat ieri la circa 0,65 milioane de euro (2,36 milioane de lei).
"In afara de lipsa investitorilor straini, un alt factor important care tinde sa-i indeparteze pe acestia este cel politic. Cat despre decizia Bancii Nationale de a mari dobanda, aceasta a produs o liniste pe termen scurt, insa acum trebuie sa vedem o implicare a Guvernului pentru a atrage investitorii", spune Caramiha.
Spre sfarsitul zilei de tranzactionare de ieri, pietele internationale se aflau intr-o usoara crestere. Astfel, indicele austriac ATX se aprecia cu 0,08%, indicele francez CAC 40 cunostea o apreciere considerabila de 1,13%, in vreme ce DAX-ul german crestea si el cu 1,14%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 crestea cu 1,12%, in vreme ce ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus o apreciere a indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIE) de 0,48%.
"Nu rezultatele financiare pot aduce o revigorare pentru piata in momentul de fata, ci investitorii straini. Listarea Erste ar putea sa aduca o alta lumina pentru Romania, in conditiile in care semnalele trimise in afara nu sunt tocmai prielnice pentru atragerea investitorilor", spune Caramiha, care a fost pana luna trecuta director general adjunct la Broker Cluj.
In afara de SIFuri, cele mai cautate actiuni au fost ieri cele ale Bancii Transilvania (TLV) si ale Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), cu tranzactii cumulate in valoare de 0,76 milioane de euro (2,8 milioane de lei), titlurile Petrom (SNP), cu tranzactii totale de 0,43 milioane de euro (1,55 milioane de lei), precum si titlurile Transgaz (TGN), cu un rulaj de 0,4 milioane de euro (1,43 milioane de lei).
Pe piata RASDAQ, indicele general al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,17%. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins in sedinta trecuta de titlurile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU), cu o lichiditate totala de 160.000 de euro (0,58 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO