Burse - Fonduri mutuale

Bursa, la răscruce: investitorii nu au motive să cumpere, iar vânzătorii şi-au marcat deja profiturile

Bursa, la răscruce: investitorii nu au motive să cumpere, iar vânzătorii şi-au marcat deja profiturile

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Şefan Musgociu

28.05.2012, 00:07 1074

Incertitudinile de pe pieţele internaţionale privind situaţia Greciei şi temerile privind ieşirea acesteia din zona euro au continuat să afecteze piaţa locală şi i-au determinat pe majoritatea investitorilor să adopte poziţii de aşteptare. Astfel, lichiditatea bursei a scăzut vizibil.

"Aşa cum ne aşteptam după ce a trecut perioada datelor de înregistrare pentru dividende, interesul investitorilor pentru piaţă a scăzut foarte mult. Este greu în acest context european să se găsească o motivaţie puternică pentru a deschide poziţii semnificative în România. Volumele fiind mici, câteodată avem impresia că mişcările sunt haotice, în special din cauza investitorilor mici care pot influenţa foarte uşor cotaţiile după cum doresc. În general, astfel de momente de stagnare nu aduc evoluţii pozitive pentru viitorul apropiat. Cred că această stare se va prelungi până când se va ajunge la un deznodământ în cazul Greciei, ceea ce înseamnă undeva la sfârşitul lunii iunie", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,28% peste nivelul de joi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut foarte uşor, cu 0,17%, influenţat de corecţiile uşoare înregistrate de preţurile a patru dintre cele cinci SIF-uri, de 0,38% - 1,69%. Titlurile SIF Moldova au stagnat, iar acţiunile Fondului Pro­prietatea au avansat cu 1,22%.

Indicele extins al Bursei BET-XT a încheiat ziua în creştere cu 0,51%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri de 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de joi, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro).

"Apatia este cuvântul de ordine pe piaţă. Clienţii nu mai sunt interesaţi să cumpere având în vedere pericolele care planează asupra Europei. Sunt mai reticenţi şi aşteaptă. Vânzători nu prea sunt pentru că cei mari deja au marcat de săptămâni. Ca atare, avem o piaţă blocată din punctul de vedere al lichidităţii. Americanii au o vorbă: «Sell in may and go away!» (vinde în mai şi pleacă - n.red.). Până acum se pare că au dreptate. Evoluţiile recente din Europa, dar şi cele de la noi au domolit cumpărătorii. Acum se pare că se aşteaptă zvonuri, ştiri, orice, pentru ca piaţa să poată iar răbufni", a afirmat directorul de operaţiuni al Estinvest Marcel Murgoci.

Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 2,1 milioane lei şi respectiv un milion de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%, la 0,49 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,38%, la 1,035 lei.

Pe piaţa Rasdaq investitorii au transferat acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare de peste şapte ori mai mare decât rulajul de joi, de doar 197.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO