Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Nuclearelectrica anunţă un parteneriat cu grupul canadian AtkinsRéalis pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă. Contract de 2,5 mld. lei

Bursă. Nuclearelectrica anunţă un parteneriat cu...

Autor: Eduard Ivanovici

07.11.2023, 16:01 333

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), unicul producător local de energie nucleară, a informat piaţa de capital cu privire la atribuirea contractului privind furnizarea de scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie privind prelungirea duratei de viaţă a reactorului CANDU al Unităţii 1 de la Cernavodă, conform unui raport de la Bursă.

Compania de stat încheie astfel un contract de 750 de milioane de dolari canadieni (echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei) cu AtkinsRéalis, furnizor de servicii de inginerie cu sediul la Montreal.

„Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, contribuţii importante la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Naţional 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unităţi la nivel global, se arată în raport. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă anual aproximativ 5 TW şi să evite eliberarea a cinci milioane de tone de CO2 anual.

„În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluţie utilizată, testată şi dezvoltată în Canada - care a fost atât de eficientă pe plan intern şi internaţional - a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor şi neîntreruptă pentru generaţii întregi, asigurându-le independenţa energetică continuă şi servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est", a declarat Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv al AtkinsRéalis.

Nuclearelectrica este evaluată la 14,2 miliarde de lei, după o creştere de 11,7% a acţiunilor anul acesta. Compania a avut venituri din exploatare de 3,7 miliarde de lei în S1/2023, în creştere cu 20% an/an, şi un profit de 1,28 miliarde de lei, plus 5,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO