Burse - Fonduri mutuale

Bursa reactioneaza pozitiv la o posibila reducere a dobanzilor bancare

Bursa reactioneaza pozitiv la o posibila reducere a dobanzilor bancare
01.04.2009, 18:12 21

Cea mai mica apreciere la nivelul indicilor a fost inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicatorul BET-FI, care a urcat cu 2,3%. Analistii se declara putin surprinsi de evolutia pietei din aceste zile, in care era asteptata o corectie dupa valul de aprecieri din ultima luna, mai ales ca si indicii pietelor externe s-au mentinut pe minus pe tot parcursul sedintei de ieri. Acestia sunt de parere ca investitorii se asteapta la o eventuala reducere a dobanzilor bancare.

"O corectie pana la maxim jumatate din valoarea acumulata in aceasta perioada cred ca ar fi o evolutie normala a pietei, insa vedem ca piata continua sa ne surprinda. Daca pana acum aveam aprecieri pe fondul unor factori favorabili, atat interni, cat si externi, de data aceasta cred ca piata reactioneaza la o posibila reducere a dobanzilor bancare, iar investitorii isi indreapta atentia catre pietele de capital in cautare de randa-mente mai mari", a apreciat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de brokeraj Broker Cluj.
Sectorul financiar a inregistrat cele mai reduse aprecieri in sedinta de ieri, in special societatile bancare, care au urcat in medie cu 2%. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cel mai mare avans dintre bancile listate, respectiv 2,5%, in vreme ce actiunile BRD au urcat cu doar 0,8%.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 6%, pana la nivelul de 0,51 lei/actiune. In top au urmat titlurile SIF Transilvania (SIF3), cu o apreciere de 3,1%, SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), cu un avans de 1,5% fiecare. "Scaderile din ultimele doua zile pe financiare se datoreaza iesirii si marcarii de profit a investitorilor speculativi, si sunt vizate in special aceste actiuni pentru ca sunt cele mai lichide din piata. Riscul ca investitorii speculativi sa ramana cu aceste pozitii este mai redus, din aceasta cauza sunt preferatele speculatorilor", a continuat Danciu.
In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 1,2 mil. lei, pretul pe actiune urcand cu 7,2% la 0,031 lei. Titlurile Petrom (SNP) au consemnat de asemenea un avans considerabil, de 3,3%, in vreme ce titlurile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au urcat cu 0,8%. Actiunile Transelectrica au coborat cu 1%, la pretul de 9,8 lei/actiune.
"Cred ca in martie am avut de-a face cu o reorientare a pozitiilor investitorilor in piata. Numarul investitorilor pe termen lung cred ca s-a marit in aceasta perioada, si daca ne uitam la marimea ordinelor si natura tranzactiilor din ultima luna, cu o tendinta clara spre sectorul financiar, putem aprecia ca in piata au intrat si investitori institutionali", a adaugat Danciu.
Titlurile Alro Slatina (ALR) au marcat cea mai mare crestere din piata, de 14,7%, cresteri asemanatoare consemnand si actiunile Broker Cluj (BRK), care au urcat cu 12%.
"In urmatoarea perioada, in special dupa publicarea rezultatelor, este posibil sa vedem un interes mai mare pe actiunile din sectorul alimentar si farma. Aceste societati este posibil sa nu fie atat de grav afectate de criza, precum cele din sectorul financiar, care si-ar putea bugeta provizioane ceva mai ridicate", a incheiat Danciu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO