Burse - Fonduri mutuale

Bursa revine in forta pentru a doua zi la rand

04.11.2008, 18:41 19

Bursa de la Bucuresti a inregistrat o revenire importanta in ultimele doua sedinte, dupa ce la inceputul saptamanii trecute cotatiile principalelor actiuni atingeau minimele ultimilor patru ani si jumatate.
Ieri, indicele BET a castigat ieri peste 7%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 14%.
Cresterile de ieri vin dupa un avans usor in sedinta de luni si trei sedinte consecutive de cresteri la mijlocul saptamanii trecute. Astfel, BET-ul a recuperat 38%, iar SIF-urile au castigat in medie 31% fata de minimele de luni, 27 octombrie.
"Cresterile de azi (ieri - n.r.) sunt atat de ample pentru ca si scaderile din ultima luna au fost la fel de ridicate. De saptamana trecuta am intrat intr-o perioada de revenire, la inceput mai timida, consemnata insa de sedinta din debutul acestei saptamani. Putem aprecia ca revenirea este insa o reactie normala a Bursei dupa ce luna trecuta BVB s-a confruntat cu scaderi masive, nemeritate chiar, perioada dominata de un pesimism puternic", a apreciat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD.
Cele mai puternice cresteri au fost consemante de companiile din sectorul chimic, Azomures (AMO) si Amonil (AMO), care in ultima saptamana s-au dublat si au recuperat aproape jumatate din scaderile din acest an. Si companiile din sectorul energetic au inregistrat cresteri semnificative, de pana la 55% in cazul Petrom (SNP). Dintre SIF-uri, cea mai mare crestere a avut-o SIF Moldova (SIF2), cu plus 39%, in timp ce BRD a castigat 23%.
"Cresterile sunt generate de un optimism exagerat am impresia, fara sa existe un fundament care sa stea la baza acestor avansuri. Daca ne uitam la preturile de tranzactionare la care s-a ajuns in luna octombrie, este un rebound normal, insa cresteri de 15% nu pot fi sustinute fara o baza in realitate, care deocamdata lipseste, si nici perioada imediat urmatoare, in care se vor raporta rezultatele financiare pe trimestrul trei, nu cred ca vor face o prea mare diferenta", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Brokerii sunt de parere ca cresterea BVB este deocamdata sustinuta in mare parte de investitorii locali, care insa nu au puterea sa sustina o crestere asemanatoare pentru o perioada mai indelungata.
Printre motivele care ar putea justifica cresterile puternice din ultimele zile ar putea fi si apropierea datelor de raportare a rezultatelor financiare pe primele noua luni ale anului, care ar putea readuce in prim-plan performantele economice ale companiilor listate. Revenirile cele mai consistente ale Bursei din acest an s-au produs in preajma prezentarii rezultatelor financiare pe primul trimestru si pe semestrul intai.
Petrom publica rezultatele financiare joi, 6 noiembrie, iar cele mai multe companii vor raporta saptamana viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO