Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a mai redresat

12.07.2005, 19:44 13

Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii a adus o stabilizare a situatiei din piata, majoritatea actiunilor intrerupandu-si scaderile si obtinand chiar cresteri usoare, pe fondul reducerii vanzarilor din partea investitorilor romani.

In aceste conditii, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor de la Bursa, a reusit sa castige 0,5%, in special datorita cresterii semnificative a titlurilor Petrom. Valoarea tranzactiilor totale desfasurate in piata s-a ridicat la 14,3 milioane de lei (4 milioane de euro).

Revenirea la tranzactionare a actiunilor Bancii Comerciale Carpatica a determinat o crestere a lichiditatii acestor titluri, care au dominat debutul de sedinta.

In partea a doua a sedintei, operatiunile cu titlurile bancii s-au redus, rulajul final fiind de 1,92 milioane de lei (535.000 de euro).

"Revenirea la tranzactionare a titlurilor Bancii Carpatica, in urma incheierii majorarii de capital, era normal sa se produca pe fondul unei lichiditati bune. Multi investitori au vandut actiunile ridicate de la registru", a declarat Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

La nivelul cursului de tranzactionare, titlurile Bancii Carpatica nu au inregistrat o evolutie spectaculoasa, inchizand la cotatia de 0,445 lei/acti-une, in crestere cu 0,2%. Nivelul maxim atins pe parcursul sedintei a fost de 0,446 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 0,66%, inchizand la nivelul de 0,76 lei/actiune. Titlurile bancii au reusit astfel sa recupereze o parte din deprecierea de 2% suferita vineri. Valoarea transferurilor cu aceste titluri a fost ieri de 0,97 milioane de lei (270.000 de euro).

Pe segmentul SIF ieri s-a inregistrat o usoara stabilizare a preturilor, indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare, recuperand ieri aproape 1%, desi incepuse sedinta in scadere. Rulajele de pe SIF-uri s-au redus de asemenea fata de saptamana trecuta, o data cu reducerea ordinelor de vanzare din partea investitorilor romani. "Actiunile SIF sunt foarte bune la preturile actuale, daca avem in vedere rezultatele bune pe care aceste societati le asteapta la sase luni. Cei care mai vand acum titluri SIF fie au nevoie de lichiditati, fie spera sa cumpere la preturi mai mici", a spus Ionescu.

Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, cu un rulaj de 1,32 milioane de lei (368 de milioane de euro). Pretul de inchidere al acestor titluri a fost de 1,23 lei/actiune, in urcare cu 1,65%.

Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures s-au depreciat ieri cu 5%, inchizand sedinta la nivelul de 0,228 lei/actiune. Lichiditatea acestor titluri a fost insa redusa, tranzactiile insumand 47.000 de lei (13.000 de euro).

Flamingo a trecut de Comisia de listare

Comisia de listare a Bursei a aprobat ieri admiterea la cota a holdingului IT&C Flamingo International, care a derulat luna trecuta o oferta publica de actiuni pentru a se lista pe piata de capital. Listarea Flamingo va fi discutata azi de Comitetul Bursei, alaturi de listarea unei alte companii, producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud. Vlad Nicolaescu



Actiunile Mittal Steel Roman si-au continuat deprecierea si ieri. Pretul acestora a scazut, pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri de pe piata Rasdaq, cu 15%.



Stelian Vezentan

Cu titlurile producatorului de tevi s-au realizat 35 de tranzactii in valoare totala de 101.000 de lei (28.200 de euro), acesta reprezentand si cel mai mare rulaj dintre actiunile listate la Categoria I. Pe fondul investigatiei demarate de Consiliul Concurentei cu privire la sprijinul primit de Mittal Steel din partea statului, presiunea la vanzare a continuat

sa-si faca simtita prezenta. Maximul zilei, de 3,85 lei/actiune, s-a realizat la inceputul sedintei, ultima tranzactie cu titlurile societatii din Roman fiind efectuata la un pret de 3,40 lei/actiune.

La Categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile Elpreco, cu acestea fiind efectuate transferuri de numai 8.280 de lei (2.300 de euro). Dupa o crestere usoara la inceputul sedintei, cotatia titlurilor producatorului craiovean de materiale de constructii atingand un nivel de 42,00 lei/actiune, a urmat o perioada de stabilizare, ultima tranzactie fiind realizata la pretul de inchidere al sedintei precedente, 41,5 lei/actiune.

Capul de afis l-au tinut ieri actiunile Biofarm, listate la Categoria Baza. Pe aceste titluri s-a resimtit o usoara presiune la cumparare, investitorii incercand sa profite de scaderea de la sfarsitul saptamanii trecute, conditii in care maximul zilei a fost de 0,35 lei/actiune. Pe masura ce oferta a echilibrat cererea, pretul

s-a stabilizat in jurul valorii de 0,34 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia de inchidere, cu 0,44% mai mare decat in sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile producatorului bucurestean de medicamente s-a ridicat la peste 416.000 de lei (116.000 de euro).

Sectorul petrolier se dovedeste atractiv si pentru investitorii de pe piata extrabursiera. Actiunile Rompetrol Bucuresti (Vega) au castigat 4,61%, incheind ziua cu o cotatie de 0,0680 lei/actiune, dupa ce acestea au atins un maxim de 0,0689 lei/actiune. Cu titlurile companiei s-au realizat zece transferuri, avand o valoare totala de peste 1.000 de lei (280 de euro).

Tranzactii importante s-au realizat si cu tilurile companiei de constructii Condmag Brasov. Rulajul acestora a depasit valoarea de 25.000 de lei (7.000 de euro) in conditiile in care toate cele 8 transferuri s-au realizat la un pret de 0,35 lei/actiune, egal cu cotatia de inchidere a sedintei precedente.

Per ansamblu, evolutia de ieri a Bursei Electronice Rasdaq a fost una negativa, scazand atat rulajul cat si indicii pietei. Astfel, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 885.000 de lei (247.300 de euro). Indicele Rasdaq Compozit a pierdut 18,59 puncte, adica 1,17%, in timp ce RAQ-I s-a depreciat cu 3,29%. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO