Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a rupt: BET-ul a continuat cresterea, SIF-urile au pierdut 5%

Bursa s-a rupt: BET-ul a continuat cresterea, SIF-urile au pierdut 5%
17.12.2008, 18:25 12

"Nu reusesc sa-mi dau seama ce se intampla cu societatile financiare. Scaderile se datoreaza probabil asteptarilor negative ale investitorilor cu privire la rezultatele pe sfarsit de an sau cu acordarea de dividende. Scaderile ar putea fi generate si de incertitudinea pe scena politica, insa nu cred ca este factorul determinant pentru evolutia in scadere a SIF-urilor", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

In randul societatilor financiare cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 7,1%, la pretul de 0,52 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 7%, SIF Moldova (SIF2), care s-au depreciat cu 6% si SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 4,3%. Cea mai redusa corectie din randul SIF-urilor a fost consemnata de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 2,5%, atingand nivelul de 0,585 lei/actiune.
Indicele energetic BET-NG s-a apreciat ieri cu 0,3% peste nivelul de referinta, fiind ridicat de evolutia titlurilor Transgaz (TGN) si Petrom (SNP). Actiunile Transgaz au inregistrat o crestere de 2,3%, in vreme ce actiunile Petrom au inchis in stationare la nivelul de 0,181 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au pierdut in sedinta de ieri 1,1% si respectiv 1,7%.
"Sunt o multime de scenarii cu privire la revenirea pietei. Unii zic de sase luni, altii noua, un an sau chiar doi. Daca americanii au redus dobanda de referinta la 0, e clar ca sfarsitul crizei nu este aproape. La noi abia acum incep sa se vada efectele crizei, iar falimentele vor curge din 2009", a adaugat Molnar.
In sectorul bancar, titlurile BRD au continuat aprecierea, inregistrand ieri o crestere de 2,6%, pana la pretul de 8 lei/actiune. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta de 0,184 lei/actiune.
Una dintre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri a fost inregistrata de noua listata Contor Grup (CGC), titlurile companiei corectandu-se in sedinta de ieri cu aproape 14%, pana la nivelul de 0,125 lei/actiune.
"Bursa va reactiona pozitiv in momentul in care economia reala are toate sansele unei reveniri", a incheiat Molnar.
Pe plan extern, principalii indici au inregistrat evolutii negative, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicatorul german DAX, care a pierdut 0,4%. Indicele francez CAC 40 a inchis aproape de 0, in timp ce indicatorul britanic FTSE 100 a urcat cu 0,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO