Burse - Fonduri mutuale

Bursa se mai poate redresa doar pe seama optimismului extern

Bursa se mai poate redresa doar pe seama optimismului extern

Autor: Stefan Musgociu

03.05.2011, 23:44 685

Bursa a scăzut cu 1,7%, pentru a treia şedinţă con­se­cutiv,într-o piaţă în care atenţia investitorilor a fost axată încontinuare pe ac­ţiunile Fondului Proprietatea (FP), care aucontinuat să scadă şi au atins un nou minim de la listarea acestorape Bursă în luna ianuarie. În ultimele trei sesiuni bursa a scăzutcumulat cu aproape 4%.

Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, spune că linia descendentă dinultimele şedinţe a fost determinată în principal de dezamă­gireaunora dintre in­vestitori după evenimente precum respingereadivi­den­­delor propuse la Transgaz sau rezul­tatele mai slabeanunţate de BRD.

"În plus, scăderile din ultimele zile înregistrate de titlurileFP au avut un efect contagios şi generalizat la nivelul pieţei.Apropierea datelor ex-dividend (datele după care cumpărătoriiac­ţiunilor nu mai au dreptul să pri­mească dividende - n. red.)vor pune presiune suplimentară asupra pieţei, iar în lipsa unuisentiment pozitiv la nivel global este destul de greu pentru piaţalocală să se desprindă din acest context şi să performeze", adeclarat Avram.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua de marţi la preţurifoarte uşor sub ultimele cotaţii de luni, iar după prima jumătatede oră piaţa şi-a accentuat scăderea, la aproape 1,7%. Ulterior,cotaţiile au variat uşor până la finalul şedinţei şi cu câtevaexcepţii rulajele au fost reduse pentru cele mai multe acţiuni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 1,9%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şial titlu­rilor Fondului Proprie­tatea, a co­borât cu 1,26%.

Totuşi, brokerul crede că rezultatele financiare din primultrimestru vor aduce şi unele surprize "plăcute", însă vor fievoluţii punctuale, care trebuie extrase din trendul general alîntregii pieţe. Majoritatea companiilor vor anunţa săptămânaviitoare rezultatele financiare înregistrate în primele treiluni.

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni de 46,5 milioane delei (11,3 milioane de euro), sumă cu 7% sub rulajul de luni, de49,8 milioane de lei (12,2 milioane de euro).

Titlurile Fondului şi-au temperat ritmul descendent dinprecedentele două şedinţe la 1,47% şi au încheiat ziua la 0,538lei, un nou nivel minim de după listare.

Astfel, în ultimele trei sesiuni cotaţia titlurilor Fondului ascăzut cumulat cu peste 7%.

Al doilea rulaj din piaţă a fost înregistrat de acţiunile BRD(BRD), cu care s-au realizat tranzacţii de 7,8 milioane lei. Dupăora 13:30 corecţia s-a accentuat la peste 2%.

Banca a publicat înainte de des­chiderea şedinţei rezultatelefinan­ciare înregistrate în primul trimestru.

Profitul net a scăzut cu 38,7 procente, la 122 milioane de lei,de la 199,3 milioane de lei în ianuarie-martie 2010 în contextuldeclinului venitului net bancar la 787 milioane de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de pieţele dinEuropa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la1,6%.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Aerostar Bacău (ARS), care-şi vor publica joirezultatele financiare aferente primelor trei luni ale anului.Titlurile companiei s-au corectat puternic în ultimele şedinţe şiieri au pierdut 5,8% din valoare şi s-au tranzacţionat laînchiderea zilei la un preţ de 0,9515 lei/unitate.

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care urmează săraporteze joi indicatorii financiari din primul trimestru aferentanului în curs. Acţiunile combinatului chimic au închis ziua deieri în stagnare, la un preţ de 0,415 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu scăderi uşoare, indicele Dow Jones pierzând 0,1%, iarprincipalele burse europene înregistrau la aceeaşi oră corecţiiceva mai importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO