Burse - Fonduri mutuale

Bursa si-a amintit de criza si a reluat scaderile

Bursa si-a amintit de criza si a reluat scaderile
13.01.2009, 18:30 25

Piata de capital a consemnat ieri prima corectie din aceasta saptamana, in conditiile in care tranzactiile pe Banca Transilvania (TLV) s-au realizat la preturi in scadere cu 3,1%, dupa aprecierile importante din ultimele sedinte.

Interesul determinat de revenirea titlurilor TLV la tranzactionare saptamana trecuta pare sa se fi diminuat, in conditiile in care rulajele realizate pe actiunile bancii au scazut de la o sedinta la alta, pana la un nivel de 2,2 mil. lei (0,5 mil. euro) ieri.
"Evolutia pietei din acest inceput de an este diferita fata de ceea ce asteptau investitorii. Se astepta un minitrend, fie crescator fie descrescator, insa pana acum am avut parte de o evolutie confuza, cu cresteri de 5% care s-au corectat in sedinta urmatoare. Se astepta un nou inceput, insa piata a oferit o stare de nehotarare generala si de asteptare", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
El este de parere ca pana acum am avut parte de o crestere pe fondul intrarii la cumparare a unor investitori straini.
"Este posibil sa fi intrat in piata inclusiv investitori straini, pe care sa ii avantajeze in momentul de fata evolutia cursului euro. In orice caz, evolutia cursului leu - euro nu va atrage in piata investitorii straini mari, acestia luand in considerare in primul rand ratingul de tara. Pe de alta parte, cursul afecteaza investitorii locali, acestia indreptandu-se in ultima perioada catre obligatiuni sau depozite", spune Necula.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a scazut ieri cu circa 1,6%, in vreme ce BET-C a pierdut 1,7%. Indicele BET-FI, care analizeaza evolutia societatilor de investitii financiare, a pierdut ieri 1%, dupa cresterea de 3% inregistrata luni.
"Chiar daca stirile nu sunt tocmai bune, se asteapta un trend crescator. Piata nu mai poate sa scada mult pe termen scurt, insa pentru a se concretiza aceasta asteptare trebuie ca si pietele externe sa inceapa sa creasca", spune Necula.
Printre preferatele investitorilor in sedinta de ieri s-au aflat si titlurile BRD SocGen (BRD), lichiditatea inregistrata de acestea ridicandu-se la 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro). Actiunile bancii au scazut ieri cu circa 4,1%, pe fondul unui volum de 210.000 de actiuni.
Bursa de Valori a atras ieri circa 8,5 mil. euro (2 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a intrat din nou in anonimat dupa tranzactia de 2 mil. lei cu titlurile Cominco Bucuresti (COBS) de luni, rulajul de ieri atingand ieri numai 370.000 de lei (87.000 de euro).
Investitorii si-au indreptat ieri atentia si catre obligatiunile de la Bursa, acestea atragand ieri circa 1,2 mil. lei (circa 0,3 mil. euro) pe fondul a 11 tranzactii.
Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa, a pierdut ieri 1,5%, pe fondul unui rulaj de doar 220.000 de lei (53.000 de euro).
In ciuda scaderii generale a pietei, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat ieri cu 4,4%, aflandu-se pe locul trei in topul rulajelor de la Bursa. Lichiditatea inregistrata de actiunile rafinariei s-a ridicat in sedinta trecuta la 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).
Pe plan international pretul petrolului a scazut ieri sub 37 de dolari pe baril, dupa o prabusire de aproape 8% pe parcursul noptii, generata de semnalele ca recesiunea severa va afecta peste asteptari cererea de energie la nivel mondial.
"Nu cred ca se poate face o corelatie intre evolutia barilului de petrol si a societatilor care activeaza in sectorul energetic in conditiile actuale. Lichiditatea este prea mica pentru ca Petrom sau Rompetrol Rafinare sa se coreleze cu evolutia petrolului in conditiile in care evolutia barilului nu este principalul factor de decizie al investitorilor", spune Necula.
Principalele piete internationale au inregistrat scaderi moderate in sedinta de ieri. Indicele austriac ATX pierdea inainte de inchiderea sedintei 1,7%, indicele francez CAC-40 scadea cu 2,2%, in vreme ce DAX-ul german se deprecia cu aproape 2,1%.
In Anglia indicele FTSE 100 scadea cu 1,7%, in vreme ce in sedinta de luni indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) din Statele Unite a pierdut circa 1,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO