Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Turbulenţele politice sunt deja incluse în preţul acţiunilor

Turbulenţele politice sunt deja incluse în preţul acţiunilor

Autor: Stefan Musgociu

24.08.2012, 00:06 462

Bursa a crescut cu 0,21% în şedinţa de joi, 23 august, însă acţiunile Oltchim (OLT) au încheiat în urcare cu 6,86%, după ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influenţate de declaraţiile şefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit căruia instituţia va cere renunţarea la conversia creanţelor AVAS.

Piaţa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a fost pe verde încă din primele minute, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor. După ora 15:30, o parte dintre cotaţiile acţiunilor de la BVB au început să scadă, pe fondul trecerii burselor externe pe roşu, după publicarea unor date privind creşterea peste aşteptări a numărului de cereri de şomaj în SUA.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era cu 0,55% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu numai 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,06% peste închiderea de miercuri.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro), valoare cu 21% sub rulajul şedinţei precedente, de aproape 30 milioane lei (6,6 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost acoperit în proporţie de 85% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom.

Lichiditatea redusă înregistrată pe piaţa principală este determinată pe de o parte de perioada vacanţei de vară, de criza datoriilor din zona euro, dar şi de prudenţa investitorilor străini în faţa tensiunilor politice din România.

"În general, investitorii străini privesc România ca pe o piaţă cu risc ridicat, integrându-o în grupul de «frontier markets», în care riscul asociat investiţiilor este peste cele ale statelor dezvoltate şi al economiilor emergente. Nu putem spune că tulburările politice şi sociale recente au ajutat, în acest sens evoluţia cursului de schimb leu/euro fiind elocventă, dar astfel de evenimente sunt, de obicei, deja incluse în primele de risc aferente unei pieţe de capital de genul celei din ţara noastră", a declarat Ovidiu Dumitrescu, şeful departamentului de cercetare al firmei de brokeraj Tradeville.

Acţiunile Oltchim au sărit chiar în deschidere cu 15%, unii investitori reacţionând la decla­raţia şefului OPSPI potrivit căruia instituţia va solicita renun­ţarea la conversia creanţelor AVAS. Ulterior, creşterea a încetinit, astfel că la închiderea şedinţei, titlurile avansau cu 6,86%, la 0,7785 lei. Operaţiunile însumau 256.000 de lei, dar jumătate din rulaj a fost realizată în primele minute ale şedinţei.

Ziarul Financiar a relatat, în ediţia de joi, că potrivit lui Vulpescu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va solicita de urgenţă autorităţilor abilitate să renunţe la conversia creanţelor AVAS în acţiuni Oltchim în valoare de 250 milioane euro din cauza riscurilor de litigiu şi a altora pe care le presupune această operaţiune. Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 585.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 1,5 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO