Burse - Fonduri mutuale

Bursa vrea eliminarea restrictiilor la transferul actiunilor proprii

29.03.2009, 21:52 42

Consiliul de Administratie al Bursei de la Bucuresti (BVB) va propune actionarilor liberalizarea transferurilor cu actiuni BVB si eliminarea actiunilor preferentiale astfel incat toti actionarii sa aiba drept de vot in cadrul AGA.

Conducerea Bursei propune actionarilor o serie de etape premergatoare listarii, prin care sa se elimine o serie de restrictii in tranzactionarea actiunilor astfel incat transferurile sa se realizeze mai repede.
"Pregatirea pentru listare presupune in primul rand libera circulatie a actiunilor si renuntarea la cele doua tipuri de actiuni, ordinare si preferentiale. Va trebui, de asemenea, sa amenajam si proceduri mai simple, mai usor de parcurs, astfel incat transferul sa se deruleze mai rapid", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Strategia de pre-listare care va fi propusa spre dezbatere actionarilor porneste de la premisa ca listarea pe fondul crizei economice globale nu este oportuna si ca BVB nu are o necesitate imediata de finantare, insa unii actionari au nevoie de lichiditati pe termen scurt. In aceste conditii, reprezentantii Bursei isi propun ca pe termen scurt sa faciliteze exit-ul actionarilor care vor sa-si vanda actiunile, prin liberalizarea transferurilor, urmand ca apoi sa se discute listarea propriu-zisa.
In ultimele saptamani, pe site-ul Bursei au aparut mai multe oferte de vanzare de actiuni BVB atat din partea unor societati de brokeraj, cat si a unor persoane fizice si firme care au cumparat actiuni in ultimii ani. Procedura de vanzare a actiunilor este insa greoaie si dureaza cateva luni, deoarece in prima faza nu pot cumpara actiuni decat actionarii existenti, in baza dreptului de preemptiune, iar abia in faza a doua pot cumpara si alte persoane. De asemenea, in prezent, doar societatile de brokeraj si bancile care opereaza pe Bursa au drept de vot in cadrul AGA, iar ceilalti actionari, nemembri, detin actiuni preferentiale, fara drept de vot. Schimbarea statutului actiunilor din actiuni ordinare in actiuni preferentiale intarzie de asemenea transferurile, deoarece trebuie aprobata in prealabil de catre Consiliul de Administratie.
"Restrictiile la transferul actiunilor scad viteza de transfer si depreciaza pretul actiunilor BVB. Limitarea actionarilor non-participanti exclusiv la actiuni preferentiale scade apetitul investitorilor si depreciaza pretul actiunilor", sunt argumentele cu care reprezentantii BVB sustin necesitatea schimbarilor propuse.
Conducerea Bursei mai propune, optional, si formarea unui consortiu de actionari interesati de un exit total sau partial, in vederea derularii unei oferte publice secundare de vanzare de actiuni, inainte de listarea actiunilor.
O astfel de oferta ar oferi actionarilor care au nevoie lichiditate intr-un orizont scurt de timp, de 6-9 luni, si nu ar dilua participatiile celorlalti actionari, potrivit proiectului propus. Pe de alta parte, reprezentantii BVB arata ca procedurile in cazul unei astfel de oferte sunt complexe si nu ar ajuta imediat firmele aflate in dificultate financiara, iar oferta ar putea fi intampinata cu dezinteres de investitori in contextul actual.
"Nu stiu cum vor vota actionarii BVB in cadrul AGA, insa eliminarea restrictiei de tranzactionare a titlurilor BVB, pe categorii de tranzactionare, respectiv titluri preferentiale si titluri ordinare cu drept de vot, este una dintre propunerile aflate pe ordinea de zi. O sa prezentam mai multe cai in vederea listarii BVB la Bursa, iar in conditiile in care actionarii Bursei se gandesc sa formeze un consortiu pentru a putea vinde actiunile intr-o oferta publica secundara, conducerea BVB ii poate sprijini in acest sens", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB.
Bursa de la Bucuresti are un capital social de 76,7 mil. lei si 242 de actionari, dintre care 79 sunt persoane juridice si 163 sunt persoane fizice. In prezent, 88% dintre actiunile BVB au drept de vot, restul de 12% fiind actiuni preferentiale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO