Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene, din nou in deriva

Bursele europene, din nou in deriva

Click pentru imaginea intreaga

25.06.2008, 18:51 14

Bursele europene au inregistrat ieri cea de-a cincea zi consecutiva de scaderi, pe masura ce cresterea pretului petrolului, corelata cu scaderea consumului, afecteaza profiturile producatorilor europeni de autoturisme, scrie Bloomberg.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 1,3%, coborand la nivelul de 290,87 puncte. Saptamana trecuta indicele bursier a atins nivelul de 290,14 puncte, cea mai scazuta valoare inregistrata din octombrie 2005 incoace.
Indicele american Standar&Poor 500 a scazut cu 0,3%, in timp ce indicele bursier asiatic MSCI Asia Pacific a coborat cu putin sub 0,1%.
De la inceputul acestui an, indicele european Stoxx 600 a scazut cu peste 20%, pe fondul speculatiilor ca cresterea inflatiei din ultima perioada va duce la majorarea costurilor pentru imprumuturi, in timp ce pierderile inregistrate in urma crizei financiare vor afecta cresterea economica de pe continent.
Titlurie Daimler, cel de-al doilea producator de autoturisme de lux la nivel mondial, impreuna cu cele ale companiei aeriane low-cost Ryanair au inregistrat in continuare scaderi, pe masura ce pretul petrolului a urcat pentru a treia zi consecutiv.
Actiunile dezvoltatorului imobiliar britanic Taylor Wimpey au atins cel mai mic nivel din 1997 si pana in prezent, pe masura ce numarul creditelor ipotecare din Marea Britanie a scazut drastic in luna mai a acestui an.
Actiunile Daimler au coborat cu 2,7%, pana la nivelul de 42,36 euro/actiune (65,89 dolari). Titlurile producatorului italian de autoturisme Fiat au scazut cu 2,2%, fiind tranzactionate la un pret de achizitie de 11,33 euro/actiune (17,62 dolari).
Majoritatea indicilor bursieri din Europa au inregistrat pierderi, cu exceptia Norvegiei. Indicele francez CAC 40 a scazut cu 1,2%, indicele german DAX cu 1,7%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a pierdut 0,8%.
Scaderile bursiere se datoreaza in principal cresterii pretului la petrol, care dupa trei zile de cresteri consecutive a atins nivelul de 137,9 dolari/baril (88,65 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO