Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene sunt în scădere, din cauza divergenţelor privind planul anticriză

Bursele europene sunt în scădere, din cauza divergenţelor privind planul anticriză

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

20.10.2011, 11:49 340

Bursele europene sunt în scădere joi pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, din cauza divergenţelor dintre liderii zonei euro privind soluţia la criza datoriilor de stat, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 al pieţelor europene a coborât cu 1,4%, însă este în urcare cu 8,7% de la minimul acestui an, atins pe 22 septembrie, datorită speranţelor că guvernele europene vor găsi o soluţie la criza datoriilor de stat.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborât joi cu 2%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 1%.

La New York, indicele Dow Jones a închis miercuri în scădere cu 0,65%, S&P 500 a pierdut 1,28%, iar Nasdaq Composite s-a retras cu peste 2%. Indicii futures pe bursa americană sunt în scădere joi.

Akzo Nobel, cel mai mare producător de vopsele din lume, a pierdut 2% din valoare după ce rezultatele companiei au ratat estimările analiştilor.

Titlurile Actelion, cea mai mare companie de biotehnologie din Europa, a scăzut cu 7,4% după ce a anunţat că anticipează scăderea vânzărilor de medicamente anul viitor.

Acţiunile Schneider Electric, cel mai mare producător de echipamente de reţea de tensiune joasă şi medie, au coborât cu 7,5% după ce compania a redus ţinta de profit pentru acest an.

Liderii europeni se vor reuni duminică la Bruxelles pentru a discuta un plan de soluţionare a crizei datoriilor de stat din zona euro. Principalele divergenţe care întârzie încheierea unui acord vizează rolul Băncii Centrale Europene într-un eventual program anti-criză.

În timp ce cancelarul german Angela Merkel a încercat în această săptămână să reducă aşteptările lumii că summit-ul de duminică va aduce o soluţie definitivă la criză, miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20, reuniţi săptămâna trecută la Paris, au cerut Europei să prezinte un plan până la reuniunea din 23 octombrie.

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, a declarat că o reuniune informală a liderilor europeni care a avut loc noaptea trecută la Frankfurt nu a condus la rezolvarea divergenţelor.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a zburat miercuri seară la Frankfurt pentru o întâlnire cu Merkel, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Premierul grec, George Papandreou, a câştigat miercuri seară un vot preliminar pe noile măsuri de austeritate convenite cu instituţiile financiare internaţionale. Votul final pe pachetul legislativ va avea loc joi. Măsurile cuprind creşterea taxelor, reducerea pensiilor şi salariilor din sistemul public şi concedierea a 30.000 de bugetari. Papandreou a avut miercuri seară o majoritate de numai 154 voturi din cele 300 de locuri ale parlamentului.

Federal Reserve, banca centrală a SUA, a prezentat miercuri "Cartea Bej", un sondaj al încrederii în economie. Sondajul indică un grad mai ridicat de incertitudine în rândul companiilor, deşi creşterea economică s-a menţinut în septembrie.

Departamentul pentru Muncă din SUA va prezenta joi un raport privind evoluţia cererilor iniţiale de şomaj de săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO