Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale încep să simtă tensiunile dintre SUA şi Iran şi intră pe minus

Business internaţional

Bursele internaţionale încep să simtă tensiunile...

Autor: Tibi Oprea

24.06.2019, 00:05 369

Indicele Dow Jones este aproape de cea mai bună lună iunie din ultimii 80 de ani dacă piaţa păstrează creşterile de la începutul lunii încoace.

Bursele internaţionale au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în teritoriul roşu pe fondul tensiunilor în escaladare dintre Iran şi SUA, după ce au înregistrat creşteri săptămâna trecută în contextul în care investitorii au aplaudat poziţia favorabilă a Fed-ului care a dat de înţeles că ar putea lua noi măsuri de reducere a dobânzilor chiar de luna viitoare pentru a elimina presiunea de pe creşterea economică, potrivit Market Watch.

Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că a luat o decizie de ultim moment de anulare a atacului planificat împotriva Iranu­lui pentru că a doborât drona de recunoaştere a SUA, anunţ care a tras în jos majoritatea in­dici­lor majori după câteva zile marcate de creşteri.

Astfel, indicele S&P 500 a scăzut cu 0,1%, la 2.950,46 de puncte, la o zi după ce acesta a închis şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 1% până la un maxim istoric de 2.954,2 puncte depăşind nivelul din 30 aprilie. Astfel, de la începutul anului, indicele este în creştere cu 17,7%.

Indicele industrial Dow Jones a scăzut cu 0,1%, la 26.719,13 puncte, la o zidupă ce a de­păşit maximul record din 23 aprilie, în timp ce indi­cele electronic Nasdaq, al companiilor din teh­nologie, a pierdut 0,2% şi a ajuns la 8.031,71 de puncte după ce joi a înregistrat plus 1%.

Cu toate acestea, toţi cei trei indici majori înregistrează creşteri săptămânale pentru a treia săptămână la rând. S&P 500 a câştigat astfel 2,2%, Dow Jones a urcat cu 2,4%, iar Nasdaq a crescut cu 3% în ultima săptămână.

Dacă şi următoarea săptămână va fi mar­cată de creşteri, indicele Dow Jones va pu­tea înregistra cea mai bună evoluţie din 1938 încoace, în timp ce S&P 500 ar putea avea cea mai bună lună iunie din 1955 încoace. Pentru Nasdaq, ar putea fi cea mai mare creştere dintr-o lună iunie din ultimii 19 ani.

Bursele au înregistrat creşteri după ce Jerome Powell, preşedintele băncii centrale americane (Fed) a dat de înţeles că ar mai putea scădea rata de dobândă. Investitorii pariază zilele acestea pe faptul că politicile monetare ar putea orchestra o aterizare lină pentru o economie care a arătat mai multe semne de stres în ultima vreme, de la încetinirea creşterii economice la disputele comerciale dintre SUA şi China.

În Asia, bursele au fost mixte. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere cu 0,27%, indicele Shanghai Composite al bursei din China a crescut cu 0,5%, în timp ce indicele Nikkei din Japonia a pierdut 1%. În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a înregistrat o scădere de 0,4%.

Contractele futures pe aur şi-au extins creşterea cu 0,44%, depăşind valoarea de 1.400 de dolari pentru prima oară din 2013 încoace.

Certificatele de trezorerie americane cu scadenţa la 10 ani au crescut cu 2,06%, iar dolarul american, urmărit de indicele  ICE U.S. Dollar, a scăzut cu 0,55%.

Preţul petrolului brut a crescut şi el cu 0,93% continând evoluţia de joi în ciuda tensiunilor din Orientul Mijlociu.

La Bucureşti, toţi indicii majori au închis în teritoriul verde, de la plus 0,27% pentru indicele BET-NG al companiilor din energie la plus 0,86% în cazul BET-TR, indice care urmăreşte evoluţia companiilor din prima ligă bursieră şi a dividendelor oferite de acestea. Indicele  BET a înregistrat o creştere de 0,85% pe fondul unui rulaj tranzacţionat de 78,5 mil. lei, în creştere cu 7,1% faţă de cel de joi. Cu avansul de vineri, BET are un plus de 18,4% de la începutul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO