Burse - Fonduri mutuale

BVB îşi propune ca în doi ani să depăşească bursa de la Praga ca lichiditate

Autor: Roxana Pricop

20.12.2010, 23:53 30

Creşterea lichidităţii este prioritară pentru Bursa de ValoriBucureşti (BVB) în 2011, obiectiv pe care managementulprincipalului operator bursier de pe piaţa locală de capital vreasă îl atingă prin listarea de noi produse precum ETF-urile şiREIT-urile, dar şi prin upgradarea sistemului informatic astfelîncât investitorii străini să aibă acces uşor la acţiunileromâneşti.

Cu tranzacţii lunare ce cu greu sparg pragul de 50 mil. euro,Bursa de la Bucureşti are mult teren de recuperat în faţa burselordin regiune, unde rulajele lunare depăşesc un miliard de euro cumeste cazul operatorului din Praga sau chiar 6 miliarde de euro laBursa din Varşovia.

Listarea Fondului Proprietatea, programată pentru 25 ianuarie,va da Bursei de la Bucureşti şansa să se apropie de bursele vecinela indicatorii de lichiditate, dar creează şi necesitatea caoperatorul local să se alinieze la nivel informatic şi al gamei deproduse cu jucătorii regionali având în vedere că listarea Fonduluiva aduce un număr mare de investitori străini.

"Vrem ca peste doi ani locul Bursei de la Bucureşti să fie întrePraga şi Varşovia la nivelul volumelor tranzacţionate. În acestsens suntem pregătiţi să introducem conturile globale fărăprevalidare şi short selling-ul, la început doar pentru acţiunileFondului Proprietatea, pentru ca ulterior, pe măsură ce brokeriisunt pregătiţi, să le extindem pentru toate acţiunile în 2011. Deasemenea, sperăm ca anul viitor să avem patru sau cinci companiinoi la Bursă şi ca investitorii să poată investi în Exchange TradedFunds (ETF) şi în Trusturi de Investiţii Imobiliare (REIT-uri).Pentru introducerea ETF-uri şi REIT-urilor purtăm discuţii cucompanii care să aducă acest tip de produse la Bursa dinBucureşti", a spus Valentin Ionescu, directorul general al Burseide Valori Bucureşti.

Recent numit în funcţia de director, Valentin Ionescu are oexperienţă vastă în calitate de broker, în ultimii ani lucrând laPraga, pentru Wood&Co şi la Viena, pentru o societate debrokeraj. "Îmi aduc aminte când eram broker şi un client străin aplasat un "basket order" (ordin pentru mai multe acţiuni care săfie executate în acelaşi timp - n.red.) şi, de exemplu, pentru aplasa ordinul de cumpărare pe acţiunile SIF-uri dura două sau treisăptămâni, în timp ce pentru acţiunile listate la Viena sau Pragaordinul putea fi executat imediat", a spus el.

Introducerea conturilor globale fără prevalidare va flexibilizaaccesul investitorilor străini, puţin obişnuiţi să tranzacţionezeprin conturi individuale, şi va alinia Bursa de la Bucureşti lastandardele de tranzacţionare ale pieţelor din Europa. Pentru 2011,Bursa pregăteşte o serie de investiţii în sistemul de procesare şidiseminare a datelor.

Pentru a dezvolta sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS),pe care în prezent sunt listate "prin corespondenţă" acţiunileproducătorului german de autoturisme Daimler A.G., managementul BVBplănuieşte să atragă pe de o parte emitenţi străini, dar cunoscuţiinvestitorilor locali, precum Vodafone, CEZ sau Mol, dar şicompanii locale mici şi mijlocii. În acest sens, BVB a încheiatparteneriat cu Asociaţia IMM-urilor şi cu Patronatul Firmelor deConstrucţii şi organizează seminarii şi conferinţe în terioriu.

Un alt proiect pe care BVB îşi propune să îl finalizeze în 2011este piaţa derivatelor de energie, pe care o va dezvolta alături deOPCOM (Operatorul Pieţei de energie electrică din România) şi carear putea deveni funcţională din vara anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO