Burse - Fonduri mutuale

BVB: Nu sunt suficienţi bani pentru conturarea unui trend

Autor: Stefan Musgociu

24.02.2011, 23:42 23

Bursa a scăzut ieri cu 1,67%, iar acţiunile Fon­du­luiProprietatea (FP) au continuat să asigure peste 70% dinlichiditate, deşi cele mai mari volume au fost cedate printranzacţii speciale realizate chiar la închidere.

Pe ansamblul pieţei, ultimele ope­ra­ţi­uni cu cele mai lichidezece acţiuni, in­clu­se în indicele BET, au fost realizate lapre­ţuri în scădere în medie cu 2%, iar titlu­rile companiilor dinsectorul ener­ge­tic au dus indicele BET-NG cu 1,33% sub nivelul dela finalul sesiunii an­te­rioa­re. Directorul de tranzacţionare alfir­mei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că pânăîn toamnă piaţa nu va avea un trend clar, deoarece in­vestitorii nuau puterea financiară să sta­bilească o direcţie, iar jucătoriistrăini aşteaptă confirmarea revenirii econo­miei pe creştere. "Înprimăvară nu cred că vom vedea mişcări vizibile, iar de re­gulăvara este apatică. În plus, nu putem sparge acest «range» pentru cănimeni nu mai pare dispus să vândă la aceste preţuri, iar decumpărat nu sunt bani suficienţi pentru conturarea unui trend.Degeaba avem perspective bune pentru reluarea creşterii economice.Nimeni nu mai ascultă poveşti acum, toată lumea vrea să vadă cevaconcret, ceva negru pe alb, şi abia apoi vom putea vorbi derevenirea volumelor şi variaţii mai importante", a declaratCiudin.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat variaţii mai uşoareşi au coborât în medie cu 0,44%. Indicele extins al bursei, BET-XT,care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,65%.

Ciudin spune că piaţa locală nu înregistrează corecţii la fel devizibile ca bursele externe, afectate de tensiunile din OrientulMijlociu şi nordul Africii, deoarece nici ritmul ascendent dinlunile anterioare nu a fost urmat cu aceeaşi intensitate.

"Românii nu se mai panichează aşa cum au făcut în urmă cu doiani, când totul era în jos. Cine s-a fript atunci nu va maireacţiona acum, când scăderile sunt mult mai uşoare. Acum uniispeculatori se uită spre alte titluri care au volatilitate, genprodusele struc­tu­rate, şi unde sigur găsesc totdeaunacon­traparte în market makeri. La ce variaţii sunt acum pe acţiuniun speculator nu ar avea de ce să intre la tranzacţionare. Practic,nu ar avea din ce să îşi acopere măcar comisionul", a mai spusbrokerul.

Rulajul pieţei a fost cu de peste 11 ori mai redus decâtvaloarea cumulată a transferurilor de miercuri, de 489,7 milioanelei (115,8 milioane euro). În sesiunea anterioară, deal-urile princare BERD a vândut participaţia la BRD, pentru 454,7 milioane lei(107,3 mi­lioane euro), au ridicat lichiditatea bursei la nivelulmaxim istoric. Acţiu­nile BRD au încheiat ziua în scădere cu2,71%, la 13,62 lei, după ce miercuri au crescut cu 1,45%, dupărealizarea tranzacţiilor negociate. Operaţiunile de joi au însumat1,5 milioane lei.

Titlurile FP au continuat să fie cele mai tranzacţionate dinpiaţă, cu un rulaj cumulat de 32,4 milioane lei (7,6 milioaneeuro). Peste două treimi din lichiditate, respectiv 21,8 milioanelei (5,1 milioane euro), au reprezentat valoarea mai multordeal-uri realizate la finalul zilei. Ultimele două tranzacţiinegociate au vizat pachete de câte 10 milioane de titluri (0,07%din acţiunile FP) şi au fost efectuate la preţul de 0,6 lei, cu0,76% peste ultima cotaţie de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO