Burse - Fonduri mutuale

BVB reduce comisioanele cu 10%

07.05.2007, 17:25 19

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat vineri reducerea in medie cu 10% a comisioanelor de tranzactionare percepute brokerilor. Potrivit ultimelor informatii disponibile, brokerii platesc in prezent Bursei un comision de 0,15% la vanzare si 0,07% la cumparare, pentru tranzactiile realizate pe piata Regular.
Unii brokeri considera ca reducerea comisioanelor percepute de Bursa va determina si o reducere a comisioanelor percepute de brokeri investitorilor, in timp ce altii sustin ca reducerea este nesemnificativa.
"Din reducerea de 10%, 5% acopera comisioanele percepute de Depozitarul Central, astfel ca rezulta o reducere neta de doar 5%, care este nesemnificativa in opinia mea. In ianuarie am propus reducerea comisioanelor cu 20%, prin urmare nu sunt multumit de aceasta reducere", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Depozitarul Central percepe, din acest an, un comision de 0,011% pentru serviciile de compensare si decontare a tranzactiilor, servicii care erau oferite pana acum tot de Bursa de Valori.
"Reducerea aprobata de actionarii Bursei este una semnificativa si e un prim pas bun pentru investitori, insa aceasta masura e in stransa legatura cu valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa. Daca valoarea tranzactiilor va creste vor mai urma probabil si alte reduceri de comisioane. Si strategia care priveste Depozitarul Central prevede o reducere a comisioanelor in acest an", a explicat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea si membru in Comitetul Bursei.
Reprezentantii BVB mizeaza in acest an pe o valoare medie zilnica de tranzactionare de 15 mil. euro, fata de circa 11 mil. euro anul trecut. In aceste conditii, Bursa si-a bugetat un profit brut de 16,3 mil. lei (4,86 mil. euro), cu 13% mai mic decat anul trecut, in conditiile in care veniturile totale sunt estimate sa creasca cu 11%, pana la 37,3 mil. lei (11,1 mil. euro).
Actionarii BVB au mai aprobat capitalizarea rezervelor din profitul net pe anul trecut, in valoare de circa 14,6 mil. lei (4,39 mil. euro), si distribuirea de actiuni gratuite. Capitalul social al BVB va urca astfel la 49,4 mil. lei (14,87 mil. euro).
BVB are peste 80 de actionari, majoritatea fiind societati de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO