Burse - Fonduri mutuale

BVB vede tranzactii la jumatate si profit de noua ori mai mic

BVB vede tranzactii la jumatate si profit de noua ori mai mic
15.12.2008, 18:08 15

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), operatorul singurei piete de actiuni din Romania, ia in calcul in fundamentarea bugetului pentru anul viitor o scadere a valorii medii a tranzactiilor zilnice cu aproape 50% fata de acest an, la 5 mil. euro, potrivit planului de afaceri care urmeaza sa fie dezbatut maine de actionari.

De la inceputul acestui an, valoarea medie a tranzactiilor zilnice cu actiuni de pe Bursa si piata RASDAQ a fost de 9,46 mil. euro, insa in ultima luna acestea au scazut puternic, situandu-se in jurul nivelului de 3 mil. euro.
Conducerea BVB ia in calcul si o reducere a comisioanelor percepute la tranzactionare cu 10%, astfel ca veniturile totale bugetate pentru anul viitor sunt de 23,53 mil. lei (6,1 mil. euro, la un curs de 3,85 lei/euro), cu 25% sub nivelul veniturilor preliminate inregistrate in primele 11 luni ale acestui an, de circa 31 mil. lei (8,44 mil. euro).
La nivelul profitului brut, conducerea BVB a bugetat o scadere puternica, de aproape 90%, de la un nivel de aproximativ 13 mil. lei (3,54 mil. euro) in primele 11 luni din 2008, la 1,51 mil. lei (392.000 de euro). Compania isi bugetase la inceputul anului venituri de 41,3 mil. lei si un profit brut de 14,04 mil. lei.
"Scaderea tranzactiilor a afectat veniturile, insa am reusit sa mentinem rezultatul in parametrii bugetati, datorita unei atentii ridicate acordata controlului costurilor", a declarat presedintele BVB, Stere Farmache.
"Pentru anul viitor am mers pe o abordare mai conservatoare, cu venituri din comisioane de tranzactionare mai mici, aferente unui nivel estimat al tranzactiilor zilnice de 5 mil. euro. Bugetul a fost mai optimist in faza de constructie, dar l-am ajustat in ultima faza, din cauza incertitudinilor care domina pietele internationale", explica Farmache. El mai spune ca realizarea bugetului va fi atent monitorizata anul viitor, iar proiectul va fi revizuit dupa primul trimestru sau primul semestru, daca vor fi abateri semnificative.
Veniturile din exploatare pentru 2009 sunt estimate la 12,87 mil. lei, din care 8,51 mil. lei reprezinta venituri din comisioane de tranzactionare, in timp ce veniturile financiare ar urma sa se ridice la 10,66 mil. lei, din care 6,25 mil. lei reprezinta venituri din interese de participare, respectiv dividende pe care Bursa estimeaza ca le va incasa de la Depozitarul Central, iar 4,4 mil. lei reprezinta venituri din dobanzi. BVB isi propune sa mentina anul viitor circa 35 mil. lei in depozite bancare, la o dobanda medie de 12,5%.
In ceea ce priveste planurile de investitii ale BVB pentru anul viitor, acestea se ridica la 32,7 mil. lei (8,5 mil. euro), din care 10,5 mil. lei sunt alocati pentru achizitia de imobilizari financiare, iar 20 mil. lei sunt destinati achizitiei unui sediu propriu.
Strategia BVB pentru anul viitor contine patru puncte importante: pregatirea transformarii BVB in companie listata, crearea unei platforme de tranzactionare regionale (MTF), infiintarea unui sistem alternativ de tranzactionare si clarificarea statutului pietei RASDAQ si pregatirea colaborarii cu una dintre principalele institutii internationale specializate in calculul si diseminarea indicilor bursieri.
Bursa de Valori Bucuresti are 207 actionari, din care 75 sunt persoane juridice, majoritatea societati de brokeraj, iar 132 sunt persoane fizice. O parte dintre actionari au scos in ultima perioada la vanzare pachete semnificative de actiuni, printre acestia numarandu-se banca americana Morgan Stanley, care vinde intreg pachetul de 2,7% din actiuni pe care-l detine, dar si firmele locale Orizont Vest din Oradea si Dorinvest. Cel mai mic pret de vanzare este in prezent de 40 lei/actiune, evaluand compania la 78 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO