Burse - Fonduri mutuale

CA IB: Pericolul de pe Bursa nu a trecut inca

08.10.2007, 19:16 17

Intrarile de capital ale investitorilor straini pe Bursa au scazut in august pana la 73,3 milioane de euro, cel mai redus nivel din acest an, iar brokerii care lucreaza preponderent cu fonduri de investitii straine se asteapta ca septembrie sa fie o luna chiar mai slaba.
Criza financiara internationala, combinata cu evolutiile de pe piata valutara locala si cresterea puternica a deficitului de cont curent, a determinat fondurile straine sa manifeste "prudenta" in alegerea investitiilor, potrivit brokerilor de la CA IB.
Iesirile de bani din conturile brokerilor au fost in august de 114,1 milioane de euro, mai mici cu circa 46% comparativ cu situatia din iulie, in acelasi timp intrarile scazand de aproape trei ori. Activitatea in "asteptare" a investitorilor straini a precedat scaderea puternica a Bursei din septembrie, cand indicele BET a pierdut peste 6%, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, a scazut cu aproape 8%.
"Ma astept ca datele pe septembrie sa arate intrari chiar mai slabe. Ca urmare a evolutiei monedei si a deficitului de cont curent, am vrut sa realizam o repozitionare a portofoliilor investitorilor spre actiuni mai 'defensive', spre titlurile medii de pe piata", a declarat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj CA IB Securities.
"Au fost iesiri, dar nu masive, pentru ca piata nu a scazut pe cat ar fi trebuit. Acest lucru se datoreaza faptului ca totusi bursa de la noi are si o puternica componenta locala. Noi credem totusi ca piata locala nu e inca in afara pericolului, putand sa mai urmeze noi scaderi. Revenirea recenta se datoreaza mai curand investitorilor locali", considera Giugiumica.
Vanzarile derulate de straini in august au insumat 182,6 milioane de euro, depasind cu 26,1 milioane de euro achizitiile acestora. Potrivit datelor CNVM, cel mai mult s-a vandut pe actiunile din categoria "alte tipuri de intemedieri monetare", adica in special pe banci, unde strainii au vandut de circa 67 de milioane de euro si au cumparat de 56 milioane de euro. Strainii au fost vanzatori neti si pe SIF-uri, cu vanzari de circa 52 milioane de euro si achizitii de 40,6 de milioane de euro, conform CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO