Burse - Fonduri mutuale

Cand Bursa raceste, fondurile de investitii stranuta

Cand Bursa raceste, fondurile de investitii stranuta

Click pentru imaginea intreaga

11.10.2007, 20:28 20

Incertitudinea si fluctuatiile negative de pe Bursa s-au resimtit in randamentele fondurilor de investitii in luna septembrie, cel mai performant fond de actiuni, Active Dinamic, raportand un castig anual de 55,4%, fata de 74% la sfarsitul lunii iulie.
"Septembrie nu a fost o luna buna pentru fondurile de investitii cu expunere pe Bursa. A fost o perioada de incertitudini atat din perspectiva plasamentelor, cat si din perspectiva evolutiei pietei de actiuni", spune Serban Nacsu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management.
Desi corectiile bursiere au fost semnificative, cele mai mari randamente din industria fondurilor deschise de investitii continua sa fie aduse de fondurile de actiuni.
Fondul Active Dinamic, administrat de societatea Swiss Capital, a adus investitorilor un plus anual la unitatea de fond de 55,4%, mizand pe piata actiunilor pana la 80% din activele de 38,4 milioane de lei. KD Maximus, fond administrat de societatea slovena KD Investments, a inregistrat un randament anual de 50,5%, in timp ce fondul deschis de investitii Napoca, administrat de Globinvest, a urcat cu 42,9% in ultimele 12 luni, potrivit raportului lunar emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Fondul Fortuna Classic, administrat de societatea Target Asset Management, a obtinut cel mai ridicat randamament in categoria fondurilor cu plasamente diversificate, peste 42% din activele de 10,1 milioane de lei fiind investite in actiuni listate.
"Fortuna Classic are o strategie de investitii mai conservatoare, iesirea pe Bursa si RASDAQ incadrandu-se in limita de 50% din valoarea activelor. Nu am pierdut atat de mult de pe urma corectiilor bursiere pentru ca am incercat mentinerea unui grad ridicat de diversificare", a declarat Neacsu.
Expunerea de pana la 30% din active pe piata de capital a adus fondurilor BT Clasic si Capital Plus randamente anuale de 18,8%, respectiv 19,6%.
Fondurile cu plasamente pe piata obligatiunilor au adus investitorilor un randament anual maxim de 7,6% raportat de fondul Orizont, administrat de societatea Certinvest.
Fondul de obligatiuni Stabilo, aflat in administrarea Pioneer Asset Management, a obtinut un randament anual de 6,8% in luna septembrie, al doilea din industria fondurilor de obligatiuni.
Fondul monetar Simfonia 1 a adus investitorilor un plus anual de 6,6%, in timp ce al doilea fond monetar din industrie, Bancpost Plus, a inregistrat un randament anual de 6%.
Activele fondurilor deschise de investitii au crescut cu 36,6% in primele noua luni ale anului, pana la 865 de milioane de lei (257 mil. euro).
Pe primul loc in topul administratorilor de fonduri deschise de investitii se situeaza Raiffeisen Asset Management, cu active de 131,4 milioane de lei. Societatea BT Asset Management ocupa pozitia secunda cu active totale in valoare de 129,8 milioane de lei, iar EFG Mutual Funds Management este al treilea administrator cu active totale de 111,5 milioane de lei.
In luna septembrie, fondurile diversificate in frunte cu Bancpost Active Balanced au atras cel mai mare volum de subscrieri. Din totalul de 23 de milioane de lei al subscrierilor nete, 20 de milioane de lei au fost investite la Bancpost Active Balanced, administrat de societatea de administrare EFG Eurobank Mutual Funds.
"Intrarea la fondurile de investitii este o oportunitate pentru investitori atunci cand piata scade", spune Daniel Stifter, directorul general al societatii EFG Eurobank Mutual Funds, care considera ca scaderile bursiere nu mai provoaca panica in randul investitorilor si, implicit, rascumparari masive la fondurile de investitii.
"A crescut credibilitatea fondurilor de investitii, iar gradul de cultura investitionala a investitorilor de asemenea", continua Stifter.
Toate categoriile de fonduri de investitii au raportat un volum pozitiv al intrarilor nete, mai putin fondurile monetare. Fondurile Simfonia 1 si Bancpost Plus au inregistrat un minus de 2,5 milioane de lei.
Numarul investitorilor la fondurile de investitii a cunoscut un ritm lent de crestere, de 3,4% in ultimele noua luni, atingand in prezent 81.050.
Fata de luna august, rata de crestere a numarului de investitori este de 0,4%.
"Industria fondurilor mutuale se dezvolta incet, dar exista un potential enorm de crestere", este de parere Stifter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO