Burse - Fonduri mutuale

Când mai pot face investitorii tranzacţii la bursă pe sfârşit de an?

Când mai pot face investitorii tranzacţii la bursă pe...

Autor: Adrian Cojocar

24.12.2012, 13:51 1040

Investitorii mai au la dispoziţie numai două zile în acest an pentru a-şi “cosmetiza” portofoliile de acţiuni şi a le pregăti pentru noul an. Bursa va mai funcţiona doar joi şi vineri, 27 şi 28 decembrie, urmând să fie redeschisă pentru tranzacţionare în data de 3 ianuarie.

Unii investitori au obiceiul de a vinde acţiuni în pierdere pe final de an pentru a putea plăti un impozit pe profit mai mic din câştigurile marcate în timpul anului sau să-şi rebalanseze portofoliul în concordanţă cu aşteptările de creştere ale unor acţiuni sau altele în noul an.

Guvernul a eliminat anul acesta declaraţiile trimestriale care trebuiau depuse de investitori la ANAF, dar a menţinut o cotă de impozit de 16% pe orice tranzacţie cu profit.

Astăzi bursa este închisă la tranzacţionare, în timp ce cele mai multe pieţe internaţionale înregistrau scăderi de până la 0,5%. Astfel, indicele german DAX pierdea 0,5%, în timp ce bursa din Franţa scădea cu 0,3%.

Indicii futures ai pieţei americane erau în coborâre cu 0,3% până la 1% pe fondul temerilor investitorilor cu privire la “vârful fiscal”, care ar urma să intre în viguare automat de la data de 1 ianuarie şi presupune majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, de peste 600 de miliarde de dolari la nivelul bugetului SUA. Investitorii se tem că acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra creşterii economice a celei mai mari economii din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO