Burse - Fonduri mutuale

Capitalul romanesc, cel mai lovit pe Bursa de criza internationala

Capitalul romanesc, cel mai lovit pe Bursa de criza internationala

Click pentru imaginea marita

12.09.2008, 21:15 34

Cele mai importante 25 de companii cu capital majoritar privat romanesc de pe Bursa au pierdut in acest an circa 2,5 miliarde de euro din capitalizare, reprezentand circa 57% din valoarea de piata pe care o aveau la sfarsitul anului trecut.
In comparatie, capitalizarea bursiera a scazut cu 35%, sau circa 11 miliarde de euro.
Topul celor mai mari scaderi de pe Bursa este dominat de companii controlate de investitori locali, precum societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK), care a pierdut 85%, dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP), cu o scadere de 80%, si producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomacanica Bucuresti (TBM), care a scazut cu 75%.
Dintre bancile listate, cele cu capital romanesc, respectiv Banca Transilvania (TLV) si Carpatica (BCC), au inregistrat scaderi mai puternice decat BRD-SocGen si Erste.
Banca Transilvania, fondata si condusa de omul de afaceri Horia Ciorcila, a inregistrat si ieri una dintre cele mai puternice scaderi din piata, peste 5%, ajungand la o capitalizare de 743 de milioane de euro, fata de peste 1,5 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, desi a inregistrat cea mai mare crestere de profit in primul semestru dintre bancile listate, plus 40%.
La fel si in cazul companiilor farmaceutice, unde Biofarm Bucuresti (BIO), cu capital majoritar privat local, a pierdut 62%, mai mult decat Antibiotice Iasi (ATB) si Zentiva Bucuresti (SCD).
In general, companiile controlate de antreprenori locali au fost cele mai active pe Bursa in ultimii ani, folosind mai mult mecanismele de finantare oferite de piata de capital.
Acestea au strans bani de pe Bursa si au oferit actionarilor actiuni gratuite in loc de dividende, reusind astfel sa pastreze profiturile in companie. Tocmai acel lucru pare sa se rasfranga acum impotriva lor, numarul mare de actiuni din piata si de investitori locali determinand o presiune mai puternica la vanzare comparativ cu cele controlate de investitori strategici straini.
Antreprenorii locali sustin insa ca scaderile companiilor lor pe Bursa sunt determinate de conjunctura proasta de pe pietele de capital si de panica instituita in randul investitorilor locali si de situatia financiara si operationala. "Toata lumea critica firmele locale ca scad pe Bursa, dar acestea sunt pierderi formale si nu au legatura cu afacerile, care s-au consolidat. Eu cred ca cei care au plecat sunt speculanti, iar pozitia sanatoasa a unei entitati o dau investitorii pe termen lung, care se vor intoarce in piata. Companiile romanesti cresc, isi consolideaza afacerile si sunt convins ca in maxim un an de zile Bursa va ajunge la nivelul de anul trecut", spune Ilie Carabulea, presedintele Bancii Carpatica.
"Acum nu e timp de vandut, e timp de cumparat", mai spune omul de afaceri din Sibiu, care a cumparat in ultima perioada mai multe pachete de actiuni Carpatica de pe Bursa, dupa ce acestea au scazut cu circa 54% de la inceputul anului.
Dan Ioan Popp, presedintele si principalul actionar al Impact, sustine ca scaderea de pe Bursa nu afecteaza in acest moment companiile locale, care si-au procurat capital din timp.
"Evolutia de pe Bursa e importanta cand vrei sa folosesti acest instrument pentru a atrage resurse de pe piata de capital", spune Popp, care crede insa ca piata de la Bucuresti a ajuns la volume de tranzactionare specifice unei piete subdezvoltate si ca nu exista suficiente instrumente prin care companiile pot sa opereze. Impact si-a redus capitalizarea cu circa 220 mil. euro in acest an, de la 277 mil. euro la 57 mil. euro.
Printre companiile care au mai inregistrat pierderi mari la capitolul capitalizare se numara Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, cu o scadere de 217 milioane de euro, compania de constructii Comnord Bucuresti (COSC), a omului de afaceri Sorin Creteanu, care si-a redus valoarea cu 131 de milioane de euro, si compania de foraj Dafora Medias (DAFR), controlata de Gheorghe Calburean, cu o scadere de 77 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO