Burse - Fonduri mutuale

Carbochim Cluj împarte 60% din profit cu acţionarii: randamentul dividendului este de aproape 8%

Carbochim Cluj împarte 60% din profit cu acţionarii:...

Autor: Anelis Baciu

22.03.2016, 00:00 437

Producătorul de materiale abrazive Carbochim Cluj (simbol bursier CBC) le propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,4 lei pe acţiune din profitul realizat anul trecut, potrivit convocatorului publicat pe bursă. Ieri, ca urmare a propunerii de distribuire a câştigului, acţiunile companiei erau în creştere cu peste 14% şi duceau capitalizarea CBC la aproape 25 milioane de lei (5,6 mil. euro).

La cea mai recentă cotaţie a acţiunii, de 5,06 lei pe unitate, dividendul aduce un randament de aproape 8%. Suma totală brută ce va fi distribuită acţionarilor se ridică la 1,9 milioane de lei, aceasta reprezentând două treimi din profitul net raportat de companie în 2015. Faţă de anul trecut, dividendul propus este de două ori mai mare.

Actionarii CBC vor vota propunerea de dividend în adunarea generală din 27 aprilie. Pe ordinea de zi a adunării generale se regăseşte şi aprobarea situaţiilor financiare, dar şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. Totodată, acţionarii vor vota prelungirea liniilor de credite în valoare de 3,4 mil. lei şi 370.000 de euro sau contractarea unei linii de credite de maximum 5 mil. lei. Producătorul de materiale abrazive a încheiat anul 2015 cu un profit net de 3,1 milioane de lei, triplu faţă de rezultatul net din anul precedent, ca urmare a creşterii câştigului din exploatare.

Veniturile companiei au fost de 30,4 mil. lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent. Principalii acţionari ai societăţii sunt Ionescu Mircea-Pietro, cu o participaţie de 25% din capital, Electroargeş SA cu 12,39% şi Popa Gheorghe Titus-Dan cu 11,83%. Compania a distribuit anul trecut dividende de 936.000 de lei (0,19 lei/acţiune) către acţionari din profitul în valoare de circa un milion de lei raportat în 2014. Acţiunile CBC au o lichiditate redusă, fiind puţin tranzacţionate de investitori. Anul trecut investitorii au efectuat doar 13 tranzacţii cu titlurile CBC, în valoare totală de 1 milion de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO