Burse - Fonduri mutuale

Care actiuni au dublat banii investitorilor in 2009

Care actiuni au dublat banii investitorilor in 2009
04.05.2009, 00:00 21

In acest an, actiunile producatorului de profile din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) s-au bucurat de un interes mai ceva ca in vremurile bune de la listarea acesteia pe Bursa, cu o apreciere a pretului de circa 2,7 ori, reprezentand cea mai buna performanta in ultimele patru luni.

Randamente de peste 100% au mai adus si titlurile producatorului de piese auto Altur Slatina (ALT), cele ale Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), actiunile Broker Cluj (BRK), Compa Sibiu (CMP) si Biofarm Bucuresti (BIO).
Motivele aprecierilor puternice ar putea tine de la o subevaluare excesiva si mergand pana la evenimente specifice fiecarei companii in parte sau schimbarea perceptiei investitorilor asupra tendintelor economiei.
De exemplu, Altur Slatina, Broker Cluj si Biofarm Bucuresti detineau la finele anului trecut portofolii importante de actiuni a caror valoare a urcat odata cu Bursa.
La Oltchim, recent guvernul a venit cu un nou plan de salvare a companiei care consta in infiintarea unei noi societati controlate de stat care sa preia activele sectiei de petrochimie de la Petrom.
Stirile pozitive nu au lipsit nici pana acum din piata, insa brokerii spun ca investitorii n-au reactionat decat in ultimele luni la ele.
SIF-urile au castigat in medie 47% in primele patru luni ale anului, dupa ce inregistrau la sfarsitul lunii februarie scaderi de peste 40%. Indicele BET a recuperat de asemenea pierderile de la inceputul anului, inregistrand un avans de 5% pe 2009.
In ultimele doua luni, majoritatea companiilor au trecut pe plus, dupa scaderile drastice din octombrie anul trecut si cele de la inceputul acestui an, iar unele dintre acestea au inregistrat aprecieri chiar de 300% fata de minime.
Un exemplu in acest sens este societatea Broker Cluj (BRK), care de la inceputul anului a urcat cu 113% fata de nivelul de referinta din decembrie, in prezent actiunile fiind tranzactionate la un pret de aproape 0,2 lei/referinta.
Actiunile companiei au pierdut puternic la inceputul lunii martie pe fondul unui scandal de frauda inregistrat la agentia din Deva a societatii, care ulterior a dus la schimbarea conducerii, dupa mai bine de 10 ani.
De asemenea, societatile financiare, in special titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), au inregistrat o apreciere fata de inceputul anului de 90% si respectiv 50%, in timp ce fata de minime, actiunile celor doua societati s-au apreciat cu aproape 200%.
La nivelul indicatorilor, indicele BET-FI, sub care sunt grupate cele cinci societati financiare, a inregistrat un avans de aproape 50% fata de nivelul de la inceputul anului, in prezent situandu-se la nivelul de 18.500 de puncte, in conditiile in care in luna februarie atingea minimul ultimilor cinci ani, coborand sub 7.000 de puncte.
Brokerii sunt de parere ca evolutia bursiera din ultimele doua luni reprezinta cea mai buna perioada a pietei locale de capital din ultimii doi ani, iar riscul aparitiei unei perioade de corectii semnificative s-a redus considerabil, perceptia investitorilor fiind orientata acum mai degraba spre cumpararea de actiuni.
"Ultimele doua luni reprezinta cea mai buna perioada a pietei locale de capital din ultimii doi ani chiar. Important este ca perceptia investitorilor
s-a schimbat si sincer cred ca perioada bear a pietei s-a inchis. Nu exclud corectii in perioada urmatoare, in special din a doua jumatate a lunii mai, dar nu cred ca se va generaliza o tendinta descendenta in piata", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.
Totodata, acesta apreciaza ca principalul factor de influenta asupra pietei locale de capital raman pietele externe, iar o confirmare de trend pe acestea poate genera si pe BVB inca un val de aprecieri.
"Este foarte interesant ca aprecierile din ultimele doua luni s-au fundamentat pe perspective de viitor si nu pe date si statistici. Acest lucru denota o incredere a investitorilor intr-o potentiala iesire din criza, iar in acest sens perioada iunie-iulie cred ca va fi una extrem de importanta, in care se vor confirma sau infirma asteptarile investitorilor", a apreciat Adrian Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.
Entuziasmul investitorilor s-a resimtit puternic in piata, mai ales in ultimele doua saptamani, cand SIF-urile au inregistrat aprecieri zilnice chiar si de 10%, pe fondul unei eventuale majorari a pragului de detinere.
De asemenea, exista companii care au inregistrat cresteri in ciuda rezultatelor negative pe care le-au raportat, un astfel de exemplu fiind titlurile producatorului chimic Oltchim (OLT), care a raportat pierderi de 28 mil. lei in primul trimestru. Actiunile companiei au inregistrat de la inceputul anului un avans de 120%, in prezent fiind tranzactionate la pretul de 0,14 lei/titlu.
Nici sectorul energetic nu a fost ocolit de cresteri, cea mai mare apreciere de la inceputul anului fiind consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 78% fata de nivelul de referinta din decembrie.
Un semnal pozitiv este si cresterea valorii tranzactiilor zilnice de pe Bursa care a atins tot mai des nivelul de 10 mil. euro, fata de rulaje de 2-3 mil. euro zilnic in februarie.
Faptul ca perceptia investitorilor asupra pietei de capital locale s-a schimbat este remarcat si de Octavian Molnar, care a apreciat ca numarul investitorilor strategici a crescut in piata, iar cei de calibru mare incep sa reintre la cumparare. "Tendinta generala a pietei este de a cumpara. S-a renuntat la panica creata la inceputul anului si sincer cred ca am iesit din piata de tip bear. Riscurile sunt mai mici, insa in continuare exista prudenta printre investitori, amintirile scaderilor din octombrie si februarie fiind recente", a adaugat el.
Capitalizarea pietei a ajuns in prezent la 48,6 mld. lei, nivel similar cu cel de la inceputul anului, dupa ce, in februarie, cand piata locala a atins minimele istorice, valoarea companiilor listate se ridica la doar 26 mld. lei.
"Tind sa cred ca trendul ascendent mai poate continua o luna, maxim doua. Nu este exclusa o corectie normala, iar pe timpul verii sa vedem o perioada de acumulare in piata, pe fondul intrarii investitorilor de calibru mare", a incheiat Lupsan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO