Burse - Fonduri mutuale

Care este randamentul obligatiunilor Broker?

Care este randamentul obligatiunilor Broker?

Click pentru imaginea marita

19.01.2007, 18:10 89

Obligatiunile Broker au potentialul de a aduce un randament de peste 20%, spun analistii, desi Broker estimeaza in prospectul de emisiune ca randamentul potential al obligatiunilor este de 11%.
"Obligatiunile SSIF Broker vor avea un randament semnificativ mai mare decat cel de 11% anuntat de catre emitent prin prospect. Datorita bonurilor de subscriere optionala in actiuni, in situatia in care pretul de piata al actiunilor la maturitatea obligatiunilor, dupa 2 ani jumatate, ar fi identic cu cel de astazi, randamentul anual ar fi de peste 20%", spune Viorel Udma, managing partener la Accendo. El s-a numarat printre consultantii primelor emisiuni de obligatiuni municipale din Romania.
Obligatiunile Broker ofera pe langa o dobanda cash de 6% pe an si dreptul de a subscrie actiuni sub valoarea de piata, ceea ce va mari randamentele investitorilor.
"Cu discountul de 12,5% se vor putea cumpara cinci actiuni pentru fiecare obligatiune detinuta. Calculul rentabilitatii se face folosind rata interna de rentabilitate, luand in considerare toate fluxurile de numerar asociate cu aceasta investitie. In cazul in care pretul actiunilor Broker va fi la maturitatea obligatiunilor identic cu cel de azi, de 1,8 RON, investitorul va plati acum pentru fiecare obligatiune 2,5 RON plus 0,2% comision de subscriere, va primi semestrial cate 0,08 RON dobanda si va putea cumpara dupa 30 de luni cate 5 actiuni pentru fiecare obligatiune detinuta la un discount de 12,5% fata de valoarea de piata pe care le va putea vinde mai apoi", spune Udma. Aceasta operatiune de cumparare la discount si vanzare la pretul pietei a actiunilor va genera un profit suplimentar de 1,125 RON pentru fiecare obligatiune detinuta.
Toate aceste dobanzi si profituri suplimentare genereaza o rentabilitate anuala bruta de 21,61%. Aceasta rentabilitate va fi diminuata de impozitare", spune Udma.
Petru Prunea, presedintele Broker, recunoaste ca randamentul potential al obligatiunilor poate fi substantial mai mare decat cel estimat in prospectul de emisiune. "Am luat scenariul cel mai pesimist si am incercat sa fac calculele cat mai usor de inteles", spune Prunea. Un randament de 11% pe an s-ar obtine in cazul in care obligatiunile ar fi cotate la scadenta la un pret egal cu valoarea nominala, de 0,5 lei/actiune.
Randamentul obligatiunilor companiei este cu atat mai mare cu cat pretul actiunilor Broker este mai mare la scadenta. Pretul actiunilor poate fi insa influentat de majorari de capital cu actiuni gratuite pe care Broker le-ar putea derula pana la scadenta obligatiunilor. De altfel, Broker a anuntat deja ca va distribui sub forma de actiuni gratuite profitul pe care l-a inregistrat in 2006.
"Evident ca vom continua sa distribuim profitul sub forma de actiuni gratuite in urmatorii ani", spune Prunea. Majorarea capitalului se poate realiza doar dupa ce primeste votul actionarilor. Broker este singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori.
Broker Cluj a incheiat anul trecut cu un castig de 19,8 milioane de lei (5,85 milioane de euro), cu 52,8% mai mare decat profitul net inregistrat cu un an in urma.

Actionarii nu s-au inghesuit
Actionarii SSIF Broker au cumparat doar 1% din obligatiunile pe care compania le-a scos la vanzare. Actionarii aveau drept de preemptiune in cazul emisiunii de obligatiuni, pentru ca acestea dau dreptul la subscriere de actiuni, iar actionarii societatii puteau subscrie direct proportional cu participatiile detinute pentru a-si mentine cotele detinute in companie. Actionarii au subscris pana miercuri, la finalul perioadei cand isi puteau exercita dreptul de preemptiune, circa 103.000 de obligatiuni in valoare de circa 70.000 de euro. Cele aproape 9,9 mil. obligatiuni ramase urmeaza sa fie oferite pana la inceputul lunii februarie tuturor investitorilor de pe piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO