Burse - Fonduri mutuale

Care sunt recomandarile Raiffeisen pentru principalele actiuni listate la Bursa

Care sunt recomandarile Raiffeisen pentru principalele actiuni listate la Bursa
13.04.2009, 00:00 74

Actiunile companiilor din sectorul energetic, respectiv Petrom, Transgaz si Transelectrica, au potentialul de a creste cu 34% pana la 43% in urmatorul an, potrivit estimarilor realizate de analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank si cei ai subsidiarei locale de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, in timp ce titlurile BRD ar mai putea creste cu circa 11%.

Analistii de la Raiffeisen recomanda insa vanzarea actiunilor Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare, in cazul celor din urma estimand o scadere de peste 50%. Bancile romanesti se vor confrunta cu o scadere substantiala a profiturilor in 2009 din cauza cresterii provizioanelor de risc pentru creditele neperformante (NPL), iar vremurile cand bancile locale obtineau rentabilitati ale capitalurilor proprii (ROE) de 30% au apus, se arata intr-un raport privind sectorul bancar din Europa Centrala si de Est emis de Raiffeisen Centrobank. Analistii estimeaza chiar ca Banca Transilvania ar putea inregistra pierderi in acest an, motiv pentru care si-au redus pretul tinta la 0,68 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au crescut spectaculos de la sfarsitul lunii martie, castigand circa 50%, iar in prezent sunt cotate la 1,2 lei/actiune.
BRD pare mai bine pozitionata pentru a infrunta criza, cu o pondere a creditelor neperformante sub nivelul pietei, cred analistii de la Raiffeisen, care sustin insa ca estimarile conducerii BRD sunt foarte optimiste.
Un alt raport al Raiffeisen, pe sectorul petrolier, arata ca pretul petrolului ar putea urca la 65 de dolari pana la sfarsitul anului, ceea ce avantajeaza Petrom, care obtine cea mai mare parte a profitului din segmentul de explorare si productie. Pe de alta parte, analistii grupului austriac spun ca Petrom nu este suficient de transparenta in raportarea situatiilor financiare si ca va continua sa fie afectata de procesul de restructurare, motiv pentru care au redus pretul tinta al actiunilor la 0,22 lei.
In cazul Rompetrol Rafinare, analistii acuza lipsa de transparenta de la schimbarea actionarului majoritar in 2007, care alaturi de rezultatele slabe si de perspectivele negative din sectorul de rafinare sunt argumente pentru o scadere a pretului. O oferta de preluare derulata de KazMunaiGaz este improbabila, dar, in cazul in care va veni, ar ridica pretul. Analistii Raiffeisen nu vor mai realiza evaluari periodice pe RRC.
In cazul companiilor de utilitati, evolutia viitoare depinde in mare parte de deciziile autoritatilor de reglementare, Transgaz fiind in acest moment mai bine pozitionata.
Cele doua companii se vor confrunta in acest an cu scaderi ale cantitatilor de energie si respectiv gaze naturale transportate, insa vor recupera in urmatorii ani prin cresterea tarifelor de transport, astfel incat profiturile ar putea creste puternic pana in 2012. In cazul Transelectrica este necesara insa si o reducere semnificativa a costurilor, cred analistii.
 
Atuul Petrom ramane segmentul de explorare si productie
Chiar daca Petrom a anuntat o reducere cu 30% a investitiilor in explorare si productie, analistii Raiffeisen estimeaza ca productia de titei va ramane stabila datorita modernizarii sondelor si a productiei noi din Kazahstan. Segmentul de explorare si productie va fi in continuare principala sursa de profit pentru Petrom, cu un EBIT estimat la 2,2 mld. lei in 2009. Banca austriaca estimeaza rezervele dovedite si probabile (2P reserves) ale Petrom la 1,399 mld. barili, in scadere de la 1,435 mld. barili in raportul din septembrie 2008, acestea fiind evaluate la un pret mediu de 8 dolari/baril, fata de 12 dolari/baril anterior. Pe partea de rafinare si marketing, Petrom continua sa sufere din cauza consumului ridicat de petrol si energie, iar analistii nu cred ca acest segment va deveni profitabil pana in 2013. In ceea ce priveste segmentul de gaze naturale, acesta ar putea trece pe profit in 2011, cand compania va finaliza centrala electrica pe gaz de langa rafinaria Petrobrazi. Pentru 2009, analistii Raiffeisen estimeaza un profit net de 1,031 mld. lei, usor mai mare decat anul trecut.
 
Povara obligatiunilor trage in jos Rompetrol Rafinare
Evaluarea actiunilor Rompetrol Rafinare se invarte in jurul obligatiunilor in valoare de 570 mil. euro detinute de statul roman care ajung la maturitate in septembrie 2010. In cazul in care compania va rascumpara obligatiunile in totalitate, ar inregistra o pierdere de 622 mil. dolari, care ar trebui sa fie acoperita printr-o infuzie de capital de 0,9 mld. dolari a actionarului majoritar, KazMunaiGaz, care ar dilua valoarea actiunilor la 0,013 lei. In cazul in care compania nu rascumpara obligatiunile, statul ar urma sa preia controlul rafinariei, iar valoarea actiunilor ar fi in acest caz de 0,0146 lei. Analistii Raiffeisen considera ca cel mai probabil este un scenariu in care compania va derula mai intai o majorare de capital de circa 425 mil. dolari, dupa care va converti obligatiunile statului in actiuni la o rata fixa de 956,54 actiuni pentru fiecare obligatiune. In acest caz, KazMunaiGaz ar pastra controlul, iar statul ar detine circa 40%, iar actiunile ar fi evaluate la 0,0156 lei.
 
A trecut vremea rentabilitatilor de 30% pentru BRD
Ponderea creditelor neperformante (NPL), principalul indicator pe care analistii il analizeaza in cazul bancilor in aceasta perioada, ar putea creste la 8,5% in 2009 si 12% in 2010 in cazul BRD, estimeaza analistii Raiffeisen, fata de un nivel de circa 3,1% in 2008. Cu toate acestea, nivelul creditelor neperformante va ramane sub media pietei datorita abordarii mai prudente din ultimul an. In ceea ce priveste adecvarea capitalurilor, analistii bancii austriece cred ca BRD nu va avea nevoie de infuzii de capital in perioada urmatoare. Pe de alta parte, ei sustin ca estimarile BRD pentru acest an sunt "super optimiste", in conditiile in care banca si-a bugetat o scadere de cel mult 10% a profitului operational net, pe standardele romanesti de contabilitate (RAS). Analistii Raiffeisen prognozeaza o scadere cu 64% a profitului net al BRD pe standardele internationale (IFRS), de la 1,352 mld. lei la 486 mil. lei, pe fondul cresterii puternice a provizioanelor de risc aferente creditelor neperformante, de la circa 300 mil. lei la peste 980 mil. lei.
Primul an de pierderi pentru Banca Transilvania?
Cresterea provizioanelor aferente creditelor neperformante ar putea aduce primele pierderi pentru Banca Transilvania (TLV) de la listare, analistii
Raiffeisen estimand un rezultat negativ de 110 mil. lei pe IFRS. Potrivit proiectiilor acestora, pierderile bancii din credite neperformante s-ar putea ridica la 391 mil. lei, fata de 171 mil. lei anul trecut, chiar daca ponderea creditelor neperformante in total portofoliu se va mentine sub media pietei datorita nivelului mai redus al creditelor in valuta. Estimarile Raiffeisen iau in calcul si rezultatele din ultimul trimestru al anului trecut, cand provizioanele au anulat profitul operational al TLV. Ponderea creditelor neperformante in cazul Bancii Transilvania ar putea creste de la 5,7% la 12,3% in 2009 si la 15,9% in 2010, insa analistii bancii austriece nu cred ca banca din Cluj are nevoie de infuzii de capital. Ei mai apreciaza ca, in cazul unui scenariu negativ, Banca Transilvania poate apela la o majorare de capital cu participarea BERD.
 
Transgaz este asteptata sa creasca dividendele
Scaderea cantitatilor de gaze naturale transportate in acest an de Transgaz Medias (TGN) ar putea fi de 20%, insa analistii cred ca o parte din aceasta reducere va fi compensata de cresterea tarifelor de transport incepand de la 1 iulie 2009. Noi cresteri de tarife sunt asteptate si pentru 2010, astfel ca analistii considera ca Transgaz va reusi sa genereze veniturile de transport stabilite cu autoritatea de reglementare si sa obtina valoare adaugata din veniturile de tranzit. Raiffeisen estimeaza ca datorita cash-flow-ului puternic din operatiuni, compania ar putea decide sa majoreze gradual rata de acordare a dividendelor pana la 90% din profitul net, in 2014, de la circa 50% in prezent. In acest an, profitul Transgaz este asteptat sa scada cu 27%, la 118,1 mil. lei, pe IFRS, urmand insa sa creasca puternic in 2010 si 2011, pana la 300 mil. lei, potrivit estimarilor Raiffeisen. Pretul tinta pentru actiunile TGN este de 171 de lei, iar valoarea actiunilor calculata pe baza dividendelor pe care le va acorda in urmatorii ani este de circa 152 de lei.
 
Transelectrica ar trebui sa taie din costuri
Analistii Raiffeisen se asteapta la performante slabe din partea transportatorului de energie electrica Transelectrica (TEL) in 2009 din cauza scaderii cantitatilor transportate cu 8% si a faptului ca tarifele negociate pentru acest an luau in calcul o scadere a cantitatilor doar cu 1,5%. Ei cred ca societatea de stat ar trebui sa taie puternic din costuri pentru a evita pierderile.
Estimarile Raiffeisen indica un profit net de 14,9 mil. lei, pe IFRS, in scadere cu 70% fata de 2008, in conditiile in care afacerile sunt asteptate sa se contracte cu 4,5%, la 2,85 mld. lei. Pentru 2010, analistii se asteapta insa la o crestere semnificativa a tarifelor de transport al energiei electrice, cu circa 24%, luand in calcul stagnarea cantitatilor transportate, astfel ca profitul companiei ar urma sa urce puternic, la 227 mil. lei. Pretul tinta al Raiffeisen pentru Transelectrica este de 14,7 lei/actiune, iar valoarea actiunilor calculata pe baza dividendelor pe care le-ar putea distribui in viitor este de circa 12,7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO