Burse - Fonduri mutuale

Care sunt vestile bune si care sunt vestile proaste din rezultatele Bancii Transilvania

Care sunt vestile bune si care sunt vestile proaste din rezultatele Bancii Transilvania
02.02.2010, 23:10 31

Banca Transilvania (TLV), prima banca de pe Bursa care si-afacut publice rezultatele financiare pe 2009, a reusit anul trecutsa-si majoreze soldul creditelor acordate, pe fondul unei usoarescaderi a creditarii la nivelul pietei, in conditiile in care si-adiversificat clientela si a crescut pe segmentul corporate.

Pe de alta parte, si creditele neperformante au crescutputernic, iar provizioanele au mancat cea mai mare parte aprofitului operational, iar tendinta se pastreaza de crestere, celputin in prima jumatate a anului.

Peransamblu insa, profitul net de 62 mil. lei (15 mil. euro) raportatpentru 2009 este in linie cu media estimarilor analistilor, careprognozau un castig de 65 mil. lei. Din acest motiv actiunile TLVnu au reactionat puternic ieri, dupa publicarea rezultatelor,urcand cu 1,4% in deschiderea sedintei, pentru a inchide in scaderefata de ziua precedenta. Astfel, impactul rezultatelor poate ficonsiderat in cel mai bun caz neutru, in conditiile in care Bursa acrescut ieri.

Crestere de 8,5% pe creditare, dar 4,8% crediteneperformante

Banca Transilvania a fost una dintre putinele de pe piata careau reusit sa creasca soldul creditelor brute acordate clientilor,cu 8,5%, la 12,17 mld. lei (2,9 mld. euro). Aceasta valoarecuprinde insa si creditele neperformante, care reprezinta circa4,8% din total, respectiv 584 mil. lei (140 mil. euro).

Chiar si in aceste conditii, soldul net al creditelor a crescutcu 4,5%, la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro).

"Nu vedem inca o crestere a apetitului pentru credite pesegmentul de retail. Anul trecut am crescut preponderent pesegmentul corporate", a explicat Robert Rekkers, directorul generalal Bancii Transilvania.

Analistii considera insa ca diversificarea clientelei este unaspect pozitiv, prin intrarea pe segmentul corporatist, dominatanterior de bancile internationale de pe piata. Banca Transilvanias-a definit pana acum ca o banca destinata IMM-urilor sipersoanelor fizice.

Pe de alta parte, banca ar putea resimti puternic in prima partea acestui an cresterea somajului, care va determina o crestere acreditelor neperformante pe segmentul de retail. Creditele acordatepersoanelor fizice reprezinta 41% din total, adica circa 1,2 mld.euro.

Acesta este si motivul pentru care banca si-a constituitprovizioane de 533 mil. lei (125 mil. euro), care acopera inproportie de 123% creditele neperformante, incercand sa-si ia omarja de siguranta si pentru prima parte a acestui an.

Pozitie favorabila pentru cresterea creditarii si acotei de piata

Raportul credite supra depozite, care se situeaza in jurulnivelului de 80%, permite bancii sa continue sa acorde credite faraa fi nevoita sa atraga resurse imediat din piata. De asemenea,nivelul de solvabilitate, de 14%, incluzand profitul de anultrecut, se situeaza peste media pietei, banca neavand nevoieimediat de capital de la actionari daca nu decide sa distribuiedividende.

"Paradoxal, cred ca aceasta criza ne-a dat un context favorabil,chiar daca ne-a afectat si pe noi, deoarece ne-a oferit acces laclienti. Avem un actionariat solid, avem capital si lichiditatipentru a continua creditarea", a spus Rekkers.

Cheltuielile operationale au scazut cu 8%. Mai pot sascada?

Un alt aspect pozitiv remarcat de analisti in rezultatelepublicate de Banca Transilvania este scaderea cheltuieliloroperationale prin eficientizarea activitatii. Raportulcosturi/venituri a scazut la 55%, de la 70% la finele lui 2008 sica urmare a reducerii cheltuielilor cu personalul cu 10%.

"Raportul cost/venituri actual lasa putin loc de imbunatatirisemnificative viitoare pe partea de costuri relative; mai degraba,orice imbunatatire a ROE (rentabilitatea capitalurilor propii,respectiv profit raportat la capitalurile proprii - n.red.) inviitor va veni din capacitatea de a genera mai multe venituri pefiecare agentie/sucursala, ceea ce nu va fi usor in urmatorii doiani pe o piata care ramane foarte concurentiala. Asta face ca BT saramana in continuare scumpa ca raport P/E (pret raportat laprofit)", explica Florin Ilie, seful departamentului de piete decapital al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels