Burse - Fonduri mutuale

Carpatica mizeaza pe un profit in crestere cu 30% anul acesta

25.04.2007, 18:49 13

Banca Comerciala Carpatica estimeaza pentru acest an un profit net de 25,25 milioane de lei (7,53 milioane de euro), in crestere cu 31,8% fata de profitul inregistrat in 2005, in conditiile in care veniturile bancii ar urma sa creasca cu aproape 49%, pana la 417 milioane de lei (124 milioane de euro), potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.
Actionarii Carpatica au decis deja si modul de repartizare a profitului pe care banca il va obtine in acest an, acesta urmand sa fie utilizat, in cea mai mare parte, pentru surse proprii de finantare si majorarea capitalului social prin distribuirea de actiuni gratuite in cursul anului viitor.
Carpatica incearca astfel sa urmeze modelul Bancii Transilvania, care si-a finantat dezvoltarea, in buna parte, prin intermediul pietei de capital.
Carpatica va realiza si in acest an o majorare de capital din surse proprii, in cadrul careia va distribui actiuni cu titlu gratuit actionarilor. Valoarea majorarii de capital este de 23 de milioane de lei (6,86 de milioane de euro), din care jumatate va fi asigurat din profitul net pe anul trecut, iar restul va fi acoperit din prime de emisiune incasate la majorarile de capital anterioare.
In urma acestei majorari, capitalul social al Carpatica va urca la 162,6 milioane de lei (48,5 milioane de euro).
Actionarii Carpatica vor primi 16,54 actiuni noi la fiecare 100 de actiuni detinute.
Banca a mai operat la inceputul acestui an o majorare de capital de 23,86 milioane de lei (7,1 milioane de euro), prin aporturi de capital din partea actionarilor.
Majorarea de capital aprobata in cadrul ultimei AGA este a cincea operatiune de acest fel realizata de banca, de la listarea acesteia pe Bursa, in iunie 2004.
Fondurile rezultate din majorarile de capital au fost folosite, cu precadere, pentru investitii in extinderea retelei de unitati. Pentru acest an, Carpatica are un program de investitii de 29,15 milioane de lei (8,7 milioane de euro), din care 11,6 milioane de lei (3,46 milioane de euro) vor fi alocati pentru extinderea retelei, iar 17,5 milioane de lei (5,2 milioane de euro) pentru dotari.
Carpatica are in prezent una dintre cele mai mari retele teritoriale, operand 221 de unitati. Activele bancii se ridicau la finele anului trecut la 1,63 miliarde de lei (481 de milioane de euro), oferindu-i o cota de piata de 0,9% la nivelul sistemului bancar.
Actionarul principal al Carpatica este omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu, care detine, in mod direct, 35,7% din actiuni.
Impreuna cu societatile la care este actionar, Carabulea controleaza peste 50% din actiunile bancii. Printre actionarii semnificativi ai bancii se mai numara Aurel Albu si Corneliu Tanase, fiecare cu aproape 10% din actiuni, precum si cetatenii italieni Lucio Olivo si Antonio Olivo, cu cate 7,8%, respectiv 6,5% din actiuni, conform ultimelor raportari de pe Bursa.
Actiunile Carpatica au crescut cu 11% de la inceputul anului. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,61 lei/actiune, capitalizarea bancii ridicandu-se la 255 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO