Burse - Fonduri mutuale

Câştigătorul alegerii lui Trump: cuprul, care s-a apreciat cu 11% doar într-o săptămână

Câştigătorul alegerii lui Trump: cuprul, care s-a...

Autor: Dan Grigore Ivan

14.11.2016, 00:00 327

Preţul cuprului, metal care se foloseşte în principal în producţia de sârmă şi cabluri, s-a apreciat săptămâna trecută cu aproape 11%, la aproximativ 5.600 de dolari pe tonă, pe bursa de mărfuri de la Londra, ca urmare a alegerii republicanului Donald Trump la conducerea celei mai mari economii a lumii.

Trump a promis investiţii semnificative în infrastructură, ceea ce ar putea duce la o cerere mai mare a metalului.

Zincul, folosit în procesul de galvanizare a oţelului - pentru a ridica nivelul de rezistenţă la coroziune -, sau nichelul, folosit în aliaje cu oţelul, cuprul sau aluminiul, înregistraseră deja creşteri importante în acest an, de peste 60% şi respectiv 38%. Săptămâna trecută, cotaţia zincului a avansat cu 4%, în timp ce preţul nichelului a crescut cu 7%.

Creşterile materiilor prime au antrenat şi aprecierea companiilor miniere. Valoarea de piaţă a Antofagasta (ANTO: LSE), companie minieră specializată în exploatarea cuprului, listată pe bursa de la Londra, a crescut cu peste 32% doar săptămâna trecută, până la o capitalizare bursieră de 7 miliarde lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO