Burse - Fonduri mutuale

Castigurile Transgaz, in stagnare

15.05.2008, 19:36 13

Transgaz Medias (TGN) a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de circa 92 mil. lei (25 mil. euro), la nivelul celui realizat in perioada similara a anului precedent.
Castigul brut din primele trei luni al Transgaz s-a plasat totusi cu aproape 7% peste cel bugetat de companie pentru aceasta perioada. Cifra de afaceri a transportatorului a urcat in primul trimestru cu 14,3%, pana la aproape 317,9 mil. lei (86,2 mil. euro), usor sub nivelul programat.
Nerealizarea bugetului la nivelul veniturilor din activitatea curenta a Transgaz a fost cauzata de volumul mai mic de gaze transportate fata de cel planificat, cu 158 mil. mc., pe fondul lipsei cererii de pe piata gazelor naturale, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii companiei. Cu toate acestea, cantitatea de gaze transportate a urcat cu 193 mil. mc. fata de primul trimestru al anului trecut.
Profitul peste buget s-a datorat unor economii la nivelul cheltuielilor, in valoare de 14,8 mil. lei (circa 4 mil. euro).
Chiar si in aceste conditii, cheltuielile totale au urcat in aceeasi perioada cu 24,7%, pe fondul avansului cheltuielilor cu mentenanta retelei de transport, a dublarii cotei de redeventa si costurilor salariale mai mari. Transgaz va acorda in acest an un dividend brut de 9,66 lei pe actiune, valoarea totala a dividendelor ridicandu-se la 113,73 mil. lei (32,5 mil. euro), respectiv jumatate din castigul net obtinut in 2007.
Transportatorul de gaze naturale a inregistrat anul trecut un profit net de 224 mil. lei (67,1 mil. euro), in usoara scadere fata de rezultatul din 2006.
Pentru 2008 compania estimeaza un rezultat brut de 317 mil. lei, cu 17,7% peste castigul de anul trecut.
Compania a derulat la finele anului trecut o oferta publica de vanzare de actiuni, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti, care a fost suprasubscrisa de aproape 28 de ori.
Actiunile Transgaz au castigat ieri 2,5%, la ultimul pret de inchidere, de 218,5 lei/actiune, valoarea de piata a companiei ridicandu-se la 701 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO