Burse - Fonduri mutuale

Cat castiga bancile din administrarea fondurilor mutuale

Cat castiga bancile din administrarea fondurilor mutuale
24.08.2009, 18:28 125

Pe primul loc in clasamentul administratorilor cu cele mai mari incasari din gestionarea fondurilor se situeaza societatea Erste Asset Management, liderul industriei cu active nete de aproape 890 mil. lei in prezent. Erste AM inregistreaza cele mai consistente incasari lunare din comisioane de administrare, respectiv de 1,15 mil. lei, sustinute in principal de fondul BCR Monetar, cel mai mare fond din piata, cu active de 573 mil. lei. Calculele au fost realizate in baza activelor nete si a comisioanelor de administrare raportate in prezent de administratori.

Comisioane de administrare se aplica la valoarea medie a activelor fondului si se constituie ca venituri pentru administrator. Din aceste venituri, administratorul isi acopera cheltuielile cu distributia fondurilor, cheltuielile cu salariile care de cele mai multe ori detin o pondere de peste 60% din venituri.

Pe locul secund se situeaza Raiffeisen Asset Management, cu incasari de 830.000 de lei pe luna, in timp ce societatea BRD Asset Management, plasata pe locul al treilea, incaseaza 240.000 de lei din administrarea celor patru fonduri mutuale.

"Industria administrarii de active este inca in formare in Romania. Cu toate acestea, incepem sa vorbim despre cifre mai consistente la nivelul volumelor de active si al incasarilor din comisioane. Administrarea de active se indreapta catre o activitate sustenabila", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Societatea a incheiat primul semestru cu venituri din administrare de 2,3 mil. lei, estimand pentru cel de-al doilea semestru cel putin o dublare a veniturilor, pe fondul cresterii activelor, potrivit lui Mihail.

 

Fondurile monetare aduc cele mai mari venituri, desi au comisioane mai mici

La stabilirea comisioanelor, un administrator ia in calcul gradul de complexitate al administrarii, precum si structura fondului. Mai exact, un fond de actiuni este mai dificil de administrat si presupune operatiuni mai complexe decat un fond monetar, si astfel este mai scump la nivelul comisionului de administrare.

De exemplu, un investitor in fondul BCR Monetar, cu active de 572,8 mil. lei, plateste lunar un comision de 0,125% din valoarea medie a activelor, in timp ce comisionul de administrare lunar pentru fondul de actiuni BCR Expert, cu active de 10,7 mil. lei, este de 0,25%.

"Comisionul de administrare ia in calcul instrumentele financiare din portofoliul fondului, volumul de informatii necesar administratorului pentru a gestiona respectivul fond, numarul de contracte cu furnizorii de servicii pe care trebuie sa le inchei", spune Dragos Neacsu, presedintele Erste AM.

Mihail de la Raiffeisen adauga ca un administrator ia in calcul si costurile pe care le-ar avea de suportat un investitor daca ar cumpara pe cont propriu anumite instrumente financiare.

Nivelul comisioanelor de administrare este invers proportional cu volumul activelor de care dispune fondul. Mai exact, cu cat activele sunt mai mari, cu atat comisoanele de administrare sunt mai mici, pentru ca administratorul poate administra cu costuri relativ similare un volum de active de 10 mil. lei sau de 100 mil. lei.

 

Cresterea pietei va duce la scaderea comisioanelor

De exemplu, comisionul de administrare pentru fondul de actiuni BT Maxim, cu active de 35,5 mil. lei, este de 0,2%, in timp ce fondul de actiuni BCR Expert, cu active de aproape trei ori mai mici, are un comision de 0,25%.

"Cand administratorul dispune de volume mari de active poate negocia mult mai usor tarifele cu furnizorii de servicii, fapt care se reflecta in valoarea finala a comisionului. In regiunea Europei Centrale si de Est, activele mici, de sub 10 mil. euro, pun sub semnul intrebarii sustenabilitatea administrarii si tin comisioanele la niveluri ridicate", explica Neacsu de la Erste AM.

Pe termen mediu si lung, comisioanele de administrare practicate de jucatorii locali vor inregistra scaderi, in conditiile cresterii activelor fondurilor, dar si al alinierii la situatia existenta pe pietele dezvoltate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO