Burse - Fonduri mutuale

Cât mai cumpără şi mai vând insiderii firmelor de pe bursă

Cât mai cumpără şi mai vând insiderii firmelor de pe...

Autor: Radu Bostan

23.06.2015, 00:06 733
„Insiderii“, adică entităţile cu acces la in­for­maţii sensibile sau cu o mare influenţă în ac­ţio­nariat, au vândut acţiuni în valoare de peste 240 mil. lei la cele mai impor­tante firme de pe bursă, dar au cumpărat doar puţin peste 1 mil. lei în prima jumătate a anului, po­trivit calculelor ZF pe baza raportărilor publice.
 
Persoanele fizice sau juridice sunt consi­derate „insideri“ dacă fac parte din conducere sau au o legătură cu membrii conducerii, sau dacă în calitate de acţionari deţin mai mult de 5% din capitalul firmei.
 
Cea mai recentă tranzacţie anunţată bursei a fost vânzarea a circa 22 milioane de titluri Banca Transilvania de către Horia Ciorcilă, cofondatorul şi preşedintele băncii, care deţinea anterior puţin peste 5% din acţiuni. El a spus pentru ZF că a dorit să ramburseze un credit prin vânzarea care i-a redus participaţia la 4,1%.
 
În acelaşi scop a renunţat la acţiunile SIF Mol­dova (SIF2) şi antreprenorul Octavian Radu, proprietarul lanţului de librării Diverta şi unul dintre cei mai influenţi acţionari per­soa­ne fizice ai SIF-ului băcăuan. Radu a pă­răsit acţionariatul SIF Moldova obţinând un profit de peste 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO