Burse - Fonduri mutuale

Cătălin Chelu a ajuns cel mai mediatizat investitor de pe Bursă după scandalul „mită în direct“. Care sunt cele mai importante companii deţinute de omul de afaceri

Cătălin Chelu a ajuns cel mai mediatizat investitor de pe Bursă după scandalul „mită în direct“

Cătălin Chelu a ajuns cel mai mediatizat investitor de pe Bursă după scandalul „mită în direct“

Autor: Andrei Chirileasa

21.11.2010, 23:55 279

Cătălin Chelu şi trei dintre asociaţii săi au fost reţinuţisâmbătă dimineaţă pentru o presupusă mită oferită lui ValentinFătuloiu, secretar de stat în Ministarul Administraţiei şiInternelor (MAI), iar ieri Tribunalul Bucureşti a decis arestareapreventivă pentru 29 de zile a celor patru.

Arestările vin după ce vineri după-amiază Direcţia NaţionalăAnticorupţie (DNA) a anunţat că l-a prins în flagrant delict peChelu care ar fi încercat să-i ofere mită 50.000 de euro luiFătuloiu. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax şiGândul, Cătălin Chelu încerca de mai mult timp să-l mituiască peFătuloiu şi chiar l-ar fi ameninţat pe secretarul de stat, care l-adenunţat la DNA şi a acceptat să poarte echipament de interceptarepentru organizarea unui flagrant. Omul de afaceri s-ar fiautodenunţat la rândul său.

Chelu ar fi încercat să obţină intervenţia lui Fătuloiu pentrurezolvarea favorabilă a unor dosare aflate în lucru la Direcţia deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT), în care omul de afaceri este cercetat pentruspălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuni pe piaţa decapital, potrivit Mediafax. Investigaţiile în aceste dosare se aflăîn faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Mita ar fi constat în 50.000 de euro, două case şi două maşinide lux, în valoare totală de 1 mil. euro, potrivit primelorinformaţii. În urma cercetărilor, DNA a anunţat că valoarea miteiar fi de 50.000 de euro plus foloase materiale de 270.000 deeuro.

Scandalul, care a izbucnit vineri după-amiază, a beneficiat încăde la început de o mediatizare puternică. Jurnaliştii au fostprezenţi încă de la început la locul flagrantului, parcareaMinisterului de Interne, unde omul de afaceri Cătălin Chelu şicolaboratorii săi au fost opriţi de ofiţerii DNA, iar imaginile cucele două limuzine BMW albe, care ar fi făcut parte din pachetul debenficii promise lui Fătuloiu au făcut turul tuturorteleviziunilor.

Informaţiileprivind modul şi locul în care s-a produs flagrantul suntcontradictorii. În referatul care însoţeşte cererea de arestarepreventivă pe care procurorii au trimis-o instanţei se arată căomul de afaceri l-ar fi invitat pe Fătuloiu să coboare în parcareaMinisterului de Interne pentru predarea banilor şi i-ar fi arătatşi maşinile, după care secretarul de stat ar fi urcat în birou şiar fi predat banii poliţiştilor, care au intervenit, scrie Gândul.Pe de altă parte, anchetatorii au declarat că limuzinele au fostaduse în parcarea MAI după realizarea flagrantului, scrie totGândul.

Chelu a declarat în faţa anchetatorilor că nu i-a dat bani luiFătuloiu şi că nu era speriat de dosarele în care este vizat. Elle-a mai spus procurorilor că orice afacerist mai important dinRomânia are astfel de dosare şi că, în opinia sa, acest caz nu estedecât o făcătură, în încercarea "decapitării" societăţii AlpromPiteşti, unde el este acţionar majoritar.

Chelu s-a luptat anul trecut pentru preluarea Alprom Piteşti cuomul de afaceri piteştean Gheorghe Văsâi, care ar fi un apropiat allui Valentin Fătuloiu, potrivit presei din Piteşti. Văsâi ar fidepus o plângere la Poliţia Argeş reclamând că preluarea Alprom s-afăcut pe căi ilegale. Chelu a cumpărat acţiunile de la salariaţiiAlprom, care deveniseră acţionari în urma procesului de privatizareîn masă.

Fiul lui Valentin Fătuloiu, Alexandru Fătuloiu, este şi elmartor în dosarul mitei oferite tatălui său. El deţine şase firmeîn Topoloveni, judeţul Argeş, potrivit Mediafax.

Scandalul privind mita oferită lui Valentin Fătuloiu vine dupăce săptămâna trecută secretarul de stat i-a cerut ministrului deinterne Traian Igaş demiterea şefului Poliţiei Române şi a şefuluiIPJ Neamţ, în urma asasinării săptămâna trecută a unui membru allumii interlope din Piatra-Neamţ.

Cine este Cătălin Chelu

  • Cătălin Chelu, 43 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi şimai controversaţi investitori de pe Bursă, unde deţine acţiuni înzeci de companii. Chelu şi-a început afacerile la Galaţi, cu firmade televiziune prin cablu Cony Sat, iar începând din 1999 şi-ainvestit lichidităţile în acţiunile celor cinci SIF-uri, cândacestea se tranzacţionau la 200-300 de lei vechi, ajungând sădeţină pachete semnificative.
  • A fost preşedinte al SIF Moldova în 2008 şi tot atunci aîncercat să-l înlăture pe Dinel Staicu de la conducerea SIFOltenia. Scandalul care a urmat a scos la iveală deţinerile realeale lui Chelu la SIF-uri şi suspendarea din conducerea SIFMoldova.
  • Potrivit raportărilor SIF, Chelu deţine printr-un păienjeniş defirme şi persoane fizice, pachete de 6-7% din SIF Moldova şi SIFOltenia şi peste 2% din celelalte 3 SIF-uri, deşi legea nu dă voieinvestitorilor să deţină mai mult de 1% dintr-o SIF. CNVM l-aobligat recent să vândă pachetele de acţiuni ce depăşesc 1%.
  • Chelu a cumpărat în ultimii ani mai multe companii de laSIF-uri, precum Lacta Giurgiu, Lactate Târgovişte şi AlpromSlatina, dar şi-a extins portofoliul şi în afara Bursei, cumpărândfabrica de mobilă Alprom Piteşti şi producătorul de vinuri ViniaIaşi.
  • Cea mai recentă achiziţie este producătorul de electrocasniceElectroargeş Curtea de Argeş, Chelu plătind 3 mil. euro pentru unpachet de 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO