Burse - Fonduri mutuale

Catalin Chelu: Nu am legatura cu Revan Com. Nu am vandut eu la SIF2

Catalin Chelu: Nu am legatura cu Revan Com. Nu am vandut eu la SIF2

Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa de la Bucuresti

08.01.2009, 19:06 120

Societatea Revan Com din Galati, considerata asociata cu omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, a vandut in ultimele trei zile aproximativ 700.000 de titluri ale SIF Moldova (SIF2), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 396.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro).

Revan Com se numara printre societatile carora conducerile SIF Moldova si SIF Oltenia (SIF5) le-au limitat dreptul de vot la 1%, pe motiv ca ar actiona concertat cu omul de afaceri. De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a cerut mai multor companii, printre care si Revan Com, sa vanda din actiunile detinute la SIF2 si SIF5, pe motiv ca ar depasi in mod concertat pragul de 1%.
Omul de afaceri din Galati sustine insa ca nu are nicio legatura cu firmele respective si nici cu vanzarile realizate de Revan Com.
"N-are nicio legatura tranzactia Revan Com cu mine. Nu detin aceasta companie, iar suspiciunea ca exista companii care actioneaza in mod concertat in cadrul SIF2 si SIF5 este una eronata. Hotararea CNVM de a-mi reduce participatiile in cadrul celor doua societati financiare este o bazaconie", a declarat Catalin Chelu.
In noiembrie anul trecut, Chelu a fost revocat din functia de membru in Consiliul de Administratie (CA) al SIF2, omul de afaceri pierzand si membrii care il reprezentau in conducerea SIF 5, fapt care a diminuat influenta pe care o detinea astfel in conducerile celor doua societati de investitii financiare. Acest lucru a fost posibil datorita suspendarii drepturilor de vot a mai multor firme si persoane fizice in cadrul AGA de la cele doua SIF-uri. Masurile luate de conducerile celor doua SIF-uri au determinat mai multe societati, printre care si Revan Com, sa conteste in instanta hotararile AGA.
Potrivit raportarilor SIF Oltenia (SIF5), Chelu ar detine si in cadrul acesteia o participatie de 9,89%, prin asociere cu 25 de firme si patru persoane fizice. In cazul acesta, valoarea participatiei se ridica la aproximativ 36,1 mil. lei, circa 9 mil. euro, pretul pe o actiune SIF5 fiind de 0,63 lei. In cadrul SIF2, Chelu detine in asociere cu alte 30 de firme si 3 persoane fizice o participatie de 8,54%, valoarea portofoliului ridicandu-se la 24,8 mil. lei, respectiv 6,2 mil. euro, la un pret de 0,56 lei/actiune.
In urma sesizarilor venite din partea conducerii celor doua SIF-uri, CNVM a cerut, la inceputul lunii noiembrie anul trecut, lui Chelu si persoanelor implicate sa-si reduca detinerile pentru a se incadra in pragul impus de conducerea societatilor financiare de 1%.
In conditiile in care in 2008 titlurile SIF2 si SIF5 au pierdut peste 80% din valoare, omul de afaceri si persoanele implicate ar pierde circa 73 mil. euro daca CNVM ar dispune vanzarea acestora pana la limita de 1% la preturile actuale.
Printre cele mai importante companii controlate de Catalin Chelu pe Bursa se numara producatorul de componente auto Altur Slatina (ALT), producatorul de articole de robinetarie Mecania Rotes Targoviste (METY) si producatorul de Celule Electrice Bailesti (CLEL). Chelu controleaza in total aproximativ 11 companii pe Bursa.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO