Burse - Fonduri mutuale

Ce efect are eliminarea impozitului pe depozite asupra Bursei si fondurilor mutuale

Ce efect are eliminarea impozitului pe depozite asupra Bursei si fondurilor mutuale
20.11.2008, 17:48 31

"Intr-o anumita masura, eliminarea impozitului pe depozite le face mai atractive, insa mai degraba nivelul mare al dobanzilor la depozite este un dezavantaj pentru piata de capital. In ultimii ani, cand dobanzile la depozite au scazut foarte mult si nu mai acopereau nici inflatia, investitorii s-au mutat de pe depozite pe piata de capital. Acum afluxul este invers, dinspre piata de capital spre depozite", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Dobanzile la depozitele in lei au inregistrat aproape o dublare in ultimul an, de la 7% pana la circa 14% in conditiile in care competitia bancilor pentru atragerea de lichiditati s-a intensificat. De cealalta parte, Bursa a inregistrat in acest an cea mai puternica scadere din istorie, principalele actiuni pierzand in medie 75%, ceea ce a determinat plecarea unui numar mare de investitori catre plasamente mai sigure, cum sunt depozitele bancare si titlurile de stat. Scaderile de pe Bursa au lovit puternic si in fondurile mutuale diversificate si de actiuni, dar au avantajat fondurile monetare si de actiuni, care au inregistrat randamente mai mari decat in anii precedenti.
"Fuga investitorilor spre depozite, titluri de stat si in general spre plasamente mai sigure a fost in detrimentul Bursei. Insa refugiul in cash s-a intamplat deja, de aceea nu cred ca aceasta masura mai poate avea un impact negativ fata de ce se intampla in aceasta perioada. Pe de alta parte, nici nu ajuta piata", a declarat Liviu Avram, broker la Pireaus Securities.
Eliminarea impozitului pe depozitele persoanelor fizice ofera acum inca un avantaj bancilor in competitia cu piata de capital pentru atragerea de lichiditati. Prin aceasta masura castigurile nete obtinute la depozite cresc cu circa 19%. Un investitor care ar fi plasat un milion de lei pe un an la o dobanda de 12% ar fi obtinut o dobanda de 120.000 de lei, din care ar fi platit un impozit de 19.200 de lei. Astfel, castigul lui net ar fi fost de 100.800 de lei, dupa plata impozitului. Prin eliminarea acestuia, castigul lui creste la 120.000 de lei.
De cealalta parte, castigurile obtinute la Bursa si in fondurile mutuale au fost si ele scutite de impozit in 2009, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului menita sa ajute piata de capital. In plus, brokerii spun ca Bursa ofera acum si oportunitatea unor preturi atractive.
"Preturile actiunilor au ajuns la niveluri atractive, cu multipli de tranzactionare foarte mici. Bursa ofera si ea oportunitati interesante de investitii. In plus, si impozitul pe piata de capital va fi eliminat anul viitor", explica Ceuca.
Administratorii de fonduri sunt de parere ca fondurile de investitii nu si-au pierdut avantajele in fata depozitelor prin decizia Guvernului de a suspenda impozitul pe castigul din dobanzile bancare ale populatiei.
"Trebuie sa privim in perspectiva. Poate anul viitor va fi dificil pentru fondurile de actiuni si cele diversificate sa atraga investitori noi, insa in urmatorii trei pana la cinci ani randamentele pe Bursa vor creste mult peste valoarea dobanzilor bancare, si implicit si cele ale fondurilor", a spus Walter Blaj, director general adjunct la societatea de administrare Globinvest.
In urma cu o luna, Ministerului Economiei si Finantelor a decis ca va scuti de impozit si castigurile inregistrate in anul 2009 din plasamentele in fondurile de investitii realizate de catre persoanele fizice indiferent de data achizitiei. Pentru anul fiscal 2008, impozitul pe castigul obtinut din investitiile in fonduri ramane 16% pentru investitii mai mici de un an si de 1% pentru investitii de peste un an. In cazul depozitelor bancare, impozitul pe castigul din dobanda este de 16%, indiferent de varsta depozitului.
Daca scutirea impozitului ar fi fost mentinuta doar pentru fondurile de investitii, acestea ar fi beneficiat de un puternic avantaj in fata depozitelor bancare. Administratorii sunt de parere insa ca randamentul si mai putin stimulentul fiscal cantareste in decizia de investire.
"Fondurile de obligatiuni vor fi principalele beneficiare ale scutirii de impozit si ale cresterilor mari de dobanda din ultimele luni", crede Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Aviva Investors.
In primele zece luni ale anului, fondurile de obligatiuni au adus randamente cuprinse intre 9,5% si 3,6%, in timp ce un depozit deschis la inceput anului ar fi adus la sfarsitul lunii octombrie un randament mediu de 5,58% din dobanda.
Randamentele fondurilor variaza in functie de evolutia dobanzilor pentru ca fondurile detin expuneri importante in depozite bancare, o crestere a dobanzii ducand indirect la o majorare de randament. Mai mult, fondurile de investitii negociaza cu bancile dobanzi mai mari decat cele obtinute de un client individual. Castigul obtinut de fonduri din dobanzile bancare nu este impozitat, insa plasamentele fondurilor in depozite nu sunt garantate de Fondul de Garantate.
"In cazul unui fond de obligatiuni, doanda obtinuta poate ajunge si pana la 20% pe an pentru anumite perioade si la anumite banci. Dobanda medie incasata de fonduri este in medie de 16-17% pe an", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO