Burse - Fonduri mutuale

Ce se ascunde in spatele majorarii record de capital de la Banca Carpatica

Ce se ascunde in spatele majorarii record de capital de la Carpatica
26.01.2010, 23:10 62

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (simbol bursier BCC) aufost convocati pe 13 martie in cadrul Adunarii Generale pentru aaproba majorarea capitalului de 103,4 mil. lei (25 mil. euro) prinaport de numerar pana la 331,5 mil. lei (80,4 mil. euro).

Dacava fi aprobata, aceasta va fi cea mai mare majorare de capital dinistoria bancii, avand in vedere ca majorarile de capital prin aportde numerar realizate pana in prezent nu depasesc cumulat 80 mil.lei.

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza direct36,45% din capitalul bancii si inca 4,5% prin intermediul a treifirme, va trebui sa contribuie cu circa 10 mil. euro lamajorare.

"In aceasta perioada, actionarii Carpatica sustin dezvoltarea siconsolidarea bancii asa cum se intampla in intreg sistemul bancar.Indicatorul de solvabilitate al bancii este de 12,39%, banca estesolida, iar aportul de capital ii va sustine in continuaredezvoltarea. Noi suntem capabili sa ne dezvoltam prin forte propriisi ramanem deschisi parteneriatului cu un investitor strategic.Daca vor dori sa vina, investitorii sunt bine veniti", a spus IlieCarabulea.

Alte patru persoane fizice, care detin participatii cuprinseintre 6,5% si 10% ar trebui sa contribuie cu sume cuprinse intre1,6 mil. euro si 2,5 mil. euro.

Decizia de a consolida capitalul bancii, la mai putin dejumatate de an dupa ce actionarii au subscris 28 mil. lei (6,5 mil.euro) in cadrul unei alte majoraride capital, a luat prin surprindere piata.

"A fost o surpriza pentru mine sa aflu ca Banca Carpatica vreasa isi majoreze din nou capitalul. Aportul record de numerar careli se cere actionarilor ridica mai multe semne de intrebare. Osupozitie ar fi ca aceasta majorare anticipeaza intrarea unei tertepersoane in actionariatul bancii. Un alt scenariu posibil ar fi caactionariatul bancii are planuri de dezvoltare si ca are nevoie deo consolidare a bancii", a spus Marcel Murgoci, director operatiunila societatea de brokeraj Estinvest.

Desi in ultimii patru ani banca a atras aproape 80 mil. lei dela actionari sub forma majorarilor de capital, politica institutieide credit nu a prevazut remunerarea actionarilor prin distribuireade dividende. In schimb, acestia au fost rasplatiti prin acordareade actiuni gratuite, in timp ce profitul a fost incorporat incapitalul social.

Carpatica a incheiat primele noua luni din 2009 cu un profit netde 5,8 milioaner de lei (1,35 milioane de euro), de patru ori maimare comparativ cu castigul din perioada similara din 2008, iaractivele erau de 3,27 mld. lei (aproape 780 mil. euro).

Actiunile Carpatica se tranzactionau in sedinta de ieri inscadere cu 5,5%, pana la un pret unitar de 0,1030 lei,capitalizarea bursiera fiind de 248,6 milioane de lei (60,6milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO