Burse - Fonduri mutuale

Ce se va intampla dupa exitul lui Dinu Patriciu din Rompetrol? Kazahii raman cu datoriile istorice, Patriciu cu procesele

28.06.2009, 18:55 60

Exitul lui Dinu Patriciu din grupul Rompetrol era asteptat inca din august 2007, cand omul de afaceri a vandut pachetul majoritar de 75% companiei de stat din Kazahstan KazMunaiGas. Acum, cand acesta a devenit o certitudine, o parte dintre intrebarile ridicate atunci isi asteapta inca raspunsul.

Cea mai importanta este ce se va intampla cu datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), in valoare de 571 mil. euro, care au fost transformate de stat in obligatiuni in octombrie 2003 si care ajung la scadenta in septembrie 2010. Kazahii declarau anul trecut ca vor rascumpara obligatiunile de la stat. "Nu avem nicio problema", sustineau ei. Dinu Patriciu afirma si el chiar saptamana trecuta ca vointa actionarilor Rompetrol este sa-si plateasca datoriile fata de stat.
Dincolo de afirmatiile venite dinspre Rompetrol, ramane neclar daca Rompetrol a consultat macar statul in momentul in care a realizat tranzactia.
 
Vin kazahii cu bani?
O alta intrebare este daca acum ca are controlul total asupra Rompetrol, KazMunaiGas se va implica mai mult in finantarea companiei. Rompetrol s-a confruntat in ultimii ani cu pierderi tot mai mari, pe fondul scaderii marjelor de rafinare si al pierderilor financiare generate de dobanzile in crestere si de deprecierea leului, iar agentiile de rating sunt din ce in ce mai pesimiste in privinta capacitatii grupului de a-si achita obligatiile. Analistii Standard&Poor's apreciau recent ca pana in prezent nu au observat un sprijin financiar puternic din partea KazMunaiGas pentru Rompetrol, acesta fiind si principalul motiv al reducerii ratingului grupului de la "B plus" la "B" cu perspectiva negativa. Fitch a retrogradat de asemenea ratingul Rompetrol.
 
Cine va conduce Rompetrol?
In urma exitului din actionariat, Dinu Patriciu va parasi de tot grupul, urmand sa renunte la functia de director general (CEO), desi a anuntat ca va ramane interimar pana cand KazMunaiGas va desemna un nou CEO. Plecarea lui Patriciu ar putea determina si alti manageri sa paraseasca grupul, in conditiile in care echipa actuala s-a cladit in jurul omului de afaceri. O parte dintre directorii vehi din Rompetrol au plecat inca din 2007, cand Patriciu a vandut pachetul majoritar.
Noul management ar putea arata complet altfel, pe masura ce kazahii isi vor aduce oamenii lor in pozitiile-cheie. Saduokhas Meralyiev, care a fost adjunctul lui Patriciu in ultimele luni, ar putea prelua functia de CEO, spun unii oameni din piata.
 
Se delisteaza Petromidia?
Inca de la preluarea pachetului majoritar al grupului Rompetrol de catre KazMunaiGas a aparut intrebarea daca grupul kazah va derula o oferta publica de preluare pentru participatiile minoritare de la Rompetrol Rafinare (RRC). Pana in prezent, kazahii nu au lansat o oferta.
O instructiune emisa de CNVM saptamana trecuta obliga insa actionarii majoritari indirecti sa deruleze oferte publice de preluare in cazul firmelor listate. In aceste conditii, kazahii ar trebui sa lanseze o oferta pentru pachetele minoritare la Petromidia, estimata la
75 mil. euro. Reprezentantii KazMunaiGas au declarat pana acum doar ca vor analiza legalitatea instructiunii si ca se vor face toate demersurile pentru a se supune cadrului legal.
 
Ce se intampla cu procesul lui Patriciu?
Desi a iesit din actionariatul Rompetrol, omul de afaceri ramane cu procesul in dosarul Petromidia, care a inceput sa fie judecat in luna iunie a acestui an. Patriciu este pus sub invinuire pentru o serie de infractiuni economice, respectiv spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune, manipularea pietei bursiere in cazul primelor tranzactii cu actiuni RRC. Toate aceste acuzatii i-au fost aduse in calitate de actionar al Rompetrol.
 
Comunicat de presa, Dinu Patriciu, 26 iunie 2009
 
"In concordanta cu termenii initiali ai contractului semnat in august 2007 cu compania KMG, prin care aceasta a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding SA, am decis sa-mi exercit dreptul de vanzare catre KMG al pachetului de 25% actiuni ramase in cadrul Rompetrol Grup.
Decizia mea de vanzare a participatiei in Rompetrol Group (TRG) face parte dintr-o strategie de business mai larga. Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass-media, si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar mondial ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore, iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea.
Sunt increzator ca aceasta este abordarea optima atat pentru TRG, cat si pentru actionarii si angajatii sai, avand in vedere ca actionarul majoritar KMG are toate competentele, resursele si determinarea pentru a duce compania mai departe, pe urmatoarea treapta de dezvoltare. Inca din august 2007, cand KMG a achizitionat pachetul initial de 75%, am observat nivelul extrem de ridicat de expertiza, experienta si, mai presus de toate, angajament pentru succesul companiei, pe care KMG le-a investit in TRG, astfel incat sunt incredintat ca las compania pe maini sigure si capabile. In continuare, intentionez sa ofer KMG sprijinul meu total pe parcursul perioadei de tranzitie, pana cand un nou CEO va fi numit in fruntea companiei.
De cand am preluat controlul Rompetrol in 1998 si pana in prezent, am transformat o companie care era declarata de catre World Bank un activ distrus, pierdut, intr-o companie petroliera moderna, europeana, de succes, care opereaza in prezent in 13 tari, la standardele cele mai inalte de competitivitate. Am certitudinea ca actionarul KMG impartaseste pe deplin angajamentul si increderea mea in viitorul Rompetrol, care este o companie extraordinara de care fiecare roman poate sa fie mandru."
 
Anuntul kazahilor
 
Compania nationala KazMunaiGas (KMG) a finalizat achizitia unui pachet de inca 25% din actiunile The Rompetrol Group (TRG). Ca urmare a acestei tranzactii, KazMunaiGas devine detinatorul a 100% din TRG. Achizitia actiunilor a fost realizata ca o tranzactie privata si se bazeaza pe termenii acordului initial care a fost semnat in august 2007, prin care KMG a achizitionat 75% din TRG de la Rompetrol Holding.
"Achizitia participatiei minoritare in Rompetrol corespunde strategiei KMG de dezvoltare a activelor straine. KazMunaiGas,ramane cel mai mare investitor strain din Romania si va continua sa implementeze proiectele de investitii din Programul de Reconstructie a rafinariei Petromidia, utilizarea terminalului marin din portul Midia si extinderea retelei de benzinarii Rompetrol in Romania si pe plan extern", a declarat Kayrgeldy Kabyldin, presedintele KazMunaiGas.
 
Statul n-a spus nimic
 
"Nu stiu ce acte aditionale s-au facut de catre guvernul Nastase care au permis transferul creantei statului de la Rompetrol, compania detinuta de Dinu Patriciu, asupra Petromidia", a spus Radu Sarbu, care era presedintele Fondului Proprietatii de Stat in octombrie 2000, cand statul roman a vandut Petromidia lui Dinu Patriciu. Radu Sarbu a spus ca, in mod normal, cand cumparatorul unei firme de stat isi asuma obligatii ulterioare de plata, cum a fost cazul Rompetrol la Petromidia, in cazul cand acesta incearca sa vanda compania inainte de a-si achita toate obligatiile fata de stat trebuie sa solicite acordul statului. Daca statul nu este de acord cu transferul, ii poate lua compania inapoi. In cazul acesta, Dinu Patriciu a vandut Petromidia, la care mai avea de achitat 600 milioane de dolari cu scadenta in 2010, fara sa-si achite obligatiile fata de stat. Intrebarea este de ce a acceptat statul roman ca datoria sa fie preluata de kazahi.
 
Pentru mai multe detalii click aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO