Burse - Fonduri mutuale

Ce spun brokerii si investitorii despre situatia dramatica

08.10.2008, 20:41 22

Suspendarea de ieri a sedintei de tranzactionare de la Bursa i-a luat prin surprindere pe toti actorii pietei de capital: brokeri, administratori de fonduri si investitori.

Acestia spun ca aceasta masura a conducerii BVB era normala in acest context, oferind investitorilor un ragaz de gandire, care ar putea opri pentru moment valul de vanzari. Cu toate acestea, analistii si investitorii sustin ca este nevoie de masuri ferme din partea autoritatilor (Guvern, BNR) pentru a readuce increderea investitorilor in sistemul financiar.
"Suspendarea sedintei de tranzactionare este binevenita, cum altfel s-ar fi putut opri scaderile decat printr-o capitulare. Astfel au fost opriti investitorii sa vanda in pierdere, comportament care ar fie generat scaderi si mai mari decat am vazut la inceputul saptamanii", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii STK Financial.
De aceeasi parere este si Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA. "Daca nu s-ar fi luat aceasta decizie am fi asistat la scaderi foarte mari".
Evenimentele din ultimele zile de pe Bursa si de pe pietele internationale i-au speriat si pe investitorii care pana acum isi mai pastrasera optimismul.
"Dimineata cand am venit la birou si am vazut evolutia burselor din America, mi-am dorit sa nu am deloc actiuni in portofoliu. Cu toate acestea, nu m-as fi asteptat la o asemenea masura din partea Consiliului Bursei. Dupa ce s-a intamplat azi, am inceput sa vad viitorul in culori mai sumbre", a spus Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Aviva Investiors
Brokerii asteapta masuri ferme in special de la autoritatile pietei de capital, dar si de la celelalte institutii implicate in sistemul financiar, care sa ajute la depasirea situatiei de incertitudine si de teama care planeaza in ultimele zile asupra pietelor.
"Trebuie sa asteptam decizii puternice, prin care Consiliul Bursei sa redea incredere printre investitori. Dupa astfel de scaderi sper insa sa ajungem cat mai curand la un sfarsit de trend, insa este greu de prevazut daca intr-adevar acesta va veni prea curand", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Dan Ioan Popp, presedintele Impact, una dintre primele companii listate la Bursa, spune ca doar o interventie ferma din partea autoritatilor, poate calma situatia actuala.
"Responsabilii politici si economici ar trebui sa exprime un punct de vedere ferm, care sa linisteasca investitorii si sa redea increderea in sistem, in principiile economiei de piata. Starea de expectativa da o mult mai mare forta de exprimare celor care sunt mai sensibili, fara experienta si care se sperie mai usor. In aceste momente ai senzatia ca suntem o tara a nimanui si ca tot ce se intampla se intampla peste capetele noastre", spune Popp.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO