Burse - Fonduri mutuale

Ce spune analiza detaliată a 60 de companii de pe Bursă? Cumpăraţi acum!

Ce spune analiza detaliată a 60 de companii de pe Bursă? Cumpăraţi acum!

Autor: Adrian Cojocar

17.08.2011, 00:07 5539

Acţiunile de pe piaţa reglementată a BVB sunt mai ieftine raportat la profiturile pe care le-au făcut în ultimul an în medie cu 22% faţă de acum trei luni, în urma scăderilor puternice ale cotaţiilor din ultimele săptămâni şi rezultatelor în creştere din trimestrul al doilea.

Acţiunile de la bursă se tranzacţionează în prezent la multiplii de profit aferenţi ultimelor patru trimestre, de circa 9,1, comparativ cu 11,7, indicatorul PER (n.red. - preţ raportat la profit/acţiune) agregat la nivelul pieţei din urmă cu trei luni, arată datele publicate pe bursă.

În acelaşi interval indicele BET-C a pierdut circa 15% din valoare, PER-urile coborând mai puternic pe fondul profiturilor în creştere raportate de companii pe trimestrul al doilea din acest an. Indicatorul PER indică durata de recuperare a unei investiţii în acţiuni din profiturile anuale ale companiei. La calcularea acestui indicator se foloseşte în general profitul net din ultimele patru trimestre disponibile.

De exemplu, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au ieftinit cu 32% în ultimele trei luni şi se tranzacţionează în prezent la un multiplu de profit de 7,2 (pe baza rezultatelor IFRS), în condiţiile în care profitul net al companiei şi-a accelerat creşterea la 26% în trimestrul al doilea. Acţiunile Transelectrica au în prezent un PER de 5,76, după ce în urmă cu trei luni multiplul de profit era de 12,7. Compania şi-a majorat de 2,3 ori profitul în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010.

Ce spune analiza detaliată a 60 de companii de pe Bursă? Cumpăraţi acum!

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care şi-a majorat profitul cu 157% în al doilea tri­mestru, înregistrează un nivel de PER de 1,79 faţă de 2,11 în urmă cu trei luni, în condiţiile în care acţiunile companiei au crescut cu 21% în acest interval.

Titlurile BRD Société-Générale (BRD) se tranzacţionează în prezent la un multiplu de profit de 19,3, faţă de un indicator PER de 24 cu trei luni în urmă, chiar dacă profitul băncii a scăzut cu 5% în T2. Corecţiile recente au compensat însă profitabilitatea mai scăzută a băncii.

Analiştii sunt de părere că ieftinirea acţiunilor de la bursă nu este justificată în totalitate de previziunile mai pesimiste privind evoluţia economiilor şi cred că scăderile recente au fost exagerate. "Consider că scăderea PER-ului este justificată într-o anumită măsură de revizuirile pe care analiştii economici le fac şi le vor face cu privire la evoluţia economiei mondiale. Totuşi cred că reacţia burselor la evenimentele din ultimele două săptămâni a fost exagerată, investitorii au vândut în panică pentru că scăderi de 7-8% pe indicele S&P500 nu pot fi explicate altfel. Un PER mediu de 9,1 la BVB este atractiv pentru investitori dacă îl comparăm cu multiplii altor burse internaţionale, de altfel, atât înainte cât şi după corecţia din ultima perioadă, o bună parte din acţiunile BVB erau considerate subevaluate în comparaţie cu sectoarele europene", spune Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

De aceeaşi părere este şi Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă în investiţii KTD Invest, care consideră că investitorii nu s-au mai întâlnit în ultimii 7-8 ani cu preţuri atât de atractive pe bursă.

"Un PER de 9 este atractiv pentru investiţii. Cred că prin anii 2003 - 2004 mai aveam oportunităţi din acestea la bursă când economia mergea bine şi aveam creştere economică. Ştim cu toţii ce a urmat după anul 2004, adică trei ani de creşteri susţinute ale acţiunilor. Un multiplu al profiturilor mai mic de 10 înseamnă un randament anual binişor peste 10%, chiar spre 15%,, ceea ce nu este rău, mult peste dobânzile bancare", spune Panait.

El este de părere că scăderile din ultimele săptămâni au fost determinate de evoluţia externă şi investitorii au vândut fără să se gândească la datele macro, ci mai mult pentru a-şi lichida participaţiile înainte ca străinii să reacţioneze şi să facă acelaşi lucru şi pentru a putea cumpăra mai ieftin ulterior.

"În 2008 bursa a prevestit într-adevăr criza la nivel global. De această dată cred că scăderea bursei nu anticipează o nouă criză economică. Nu cred că SUA va avea probleme cu datoriile şi nu văd Statele Unite intrând din nou în recesiune. Prin Europa or să mai fie probleme, dar SUA este cea care sus­ţine mersul burselor", spune Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO