Burse - Fonduri mutuale

Ce strategie de investitii a adus un randament de 45% celui mai performant fond mutual

Ce strategie de investitii a adus un randament de 45% celui mai performant fond mutual
20.08.2009, 19:15 164

La sfarSitul lunii iunie, principalele detineri ale fondului Active Dinamic sunt actiunile SIF Oltenia (SIF5) care au atras aproape 10% din activele de 9,7 mil. lei, cele ale producatorului de componente auto Altur Slatina cu 7,6% din active si cele ale companiei Rompetrol Rafinare (RRC) care au atras peste 7% din active.

Desi titlurile societatii de investitii financiare Oltenia (SIF5) au atras cele mai consistente plasamente din partea Active Dinamic, respectiv de 963.000 de lei, actiunile ALT si RRC, a caror valoare s-a dublat, au avut cea mai importanta contributie la performanta fondului din primul semestru.

"In primul semestru am incercat sa ne miscam odata cu piata si sa adaptam portofoliul conditiilor de volatilitate ridicata. Astfel, am mizat pe actiunile emitentilor lichizi de pe Bursa si RASDAQ si am vandut din actiunile bancilor", a spus Eduard Gunescu, administrator de portofoliu la societatea Swiss Capital Asset Management care gestioneaza fondul Active Dinamic. Societatea este controlata de KBC Securities Romania - cel mai mare broker de pe piata locala.

In primele sase luni ale anului, fondul si-a consolidat vizibil expunerea pe SIF Oltenia, iesind in schimb din actionariatul SIF Transilvania, a cumparat 12 mil. actiuni la Altur Slatina si inca un milion de titluri la combinatul chimic Oltchim (OLT). Absente din portofoliul Active Dinamic sunt actiunile Bancii Transilvania, fondul vanzand pachetul de 22.000 de titluri raportat la finele anului trecut. De asemenea, participatiile fondului la BRD si la Banca Comerciala Carpatica (BCC) s-au redus pana aproape de zero.

Cu aproape 90% din active investite in actiuni, Active Dinamic a profitat din plin de raliul de primavara al Bursei, spre deosebire de fondurile de actiuni care s-au refugiat in depozite si care au marcat randamente semestriale de sub 20%.

"Nu vom face modificari importante in portofoliu in urmatoarele luni. Cu toate acestea, vom incerca sa profitam de fiecare oportunitate din piata. Ne vom consolida insa expunerea pe SIF-uri, in asteptarea unei decizii privind modificarea pragului de detineri", a explicat Gunescu.

In fondul Active Dinamic investesc 1.993 de investitori, numar identic cu cel raportat de fond la finele anului trecut. Fondul a beneficiat si de stabilitate la nivelul intrarilor si iesirilor de capital, care au fost destul de reduse in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO