Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare afacere pe Bursa din acest an se amana

09.08.2006, 20:11 21

Vanzarea pe bursa a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom (45,9%), pachet evaluat de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy la un miliard de euro, are sanse reduse de realizare in acest an. Bancherii straini care au fost angajati sa se ocupe de aceasta operatiune spun ca 2007 este un termen realist pentru demararea operatiunii, dar totul depinde de conditiile pietei.
"Este clar ca termenul avansat initial, luna septembrie sau octombrie, nu poate fi unul realist. Procesul de verificare a companiei Romtelecom va necesita o perioada de timp, primele concluzii urmand sa ne fie prezentate peste cateva luni. In baza acestor prime concluzii vom stabili momentul cel mai probabil al listarii", a spus Nagy.
Vanzarea actiunilor Romtelecom pe bursa este cea mai mare operatiune de acest gen pentru Romania, prin sumele implicate. De aceasta operatiune se ocupa o divizie a grupului financiar elvetian Credit Suisse, care este in consortiu cu societatea romaneasca de brokeraj IEBA Trust, care are si actionari greci. Intermediarii vor primi un comision de 1,22%, calculat la valoarea de tranzactionare din prima zi de listare, aplicata pentru intregul pachet de actiuni Romtelecom detinut de stat, la care se adauga TVA si alte taxe. Romtelecom intra in top 10 cele mai mari companii din Romania, avand venituri anuale de aproape un miliard de euro.
"Romtelecom va iesi pe bursa doar atunci cand vom identifica o fereastra de oportunitate care sa fie favorabila operatiunii", a adaugat si David De Lanoy Meijer, managing director al Credit Suisse Securities. "Nu am putea realiza listarea, de exemplu, la jumatatea lunii decembrie a acestui an, pentru ca nu am beneficia de atentia investitorilor", a explicat el.
Potrivit ministrului, durata contractului de consultanta semnat ieri de MCTI si consortiu este de 12 luni. "Data la care va fi lansata operatiunea nu este limitata la aceasta perioada de un an de zile", a spus pentru ZF David De Lanoy Meijer.
El a adaugat ca "operatiunea de listare a Romtelecom va fi realizata doar intr-un moment oportun, care depinde foarte mult si de ceea ce se intampla pe pietele internationale de capital. Guvernul roman a fost extrem de precaut atunci cand a semnat contractul de consultanta, si de aceea a prevazut posibilitatea prelungirii contractului si peste termenul initial de un an de zile, pentru a fi sigur ca listarea Romtelecom va fi realizata intr-un moment favorabil".
Statul detine la Romtelecom, prin MCTI, un pachet reprezentand 45,99% din capitalul operatorului de telefonie fixa, restul actiunilor fiind in proprietatea grupului elen de telecomunicatii OTE, care asigura si managementul.
"In afara de Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Romtelecom vor fi listate pe o bursa internationala", a afirmat Nagy. El a declarat ca bursa internationala va fi selectata la recomandarea consultantului, doua variante posibile fiind bursele de la Londra sau Atena. Selectarea pietei de capital internationale va fi realizata in colaborare si cu Consiliul de Administratie al Romtelecom, a mai spus Nagy.
Referitor la scopul urmarit prin listarea la bursa, ministrul comunicatiilor a reiterat ideea ca statul urmareste sa obtina "cea mai buna suma posibila, mai ridicata decat cea incasata la momentul vanzarii catre OTE". "Speram ca valoarea companiei a crescut de atunci", a adaugat el. Nagy a mai spus ca din participatia statului roman contravaloarea a 23% din actiunile Romtelecom va fi alocata Fondului Proprietatea.
Seful MCTI considera ca "actiunile Romtelecom vor trezi un interes major la bursa, pentru ca actiunile din sectorul telecom sunt cautate pe toate pietele de capital din lume. Romtelecom este o companie care a facut fata cu succes si s-a adaptat noilor conditii de pe piata telecom". Ministrul spera ca si micii investitori sa fie atrasi de aceasta oferta, mizand pe faptul ca "Romtelecom este foarte cunoscuta in Romania."
Pe de alta parte, David De Lanoy Meijer a afirmat ca listarea prezinta atat oportunitati cat si riscuri pentru companie, dar s-a aratat increzator ca "investitorii vor fi atrasi de performantele foarte bune obtinute de managementul companiei".
Romtelecom a obtinut anul trecut venituri de 925,7 mil. euro, in crestere cu 10,4%, in timp ce profitul net a crescut cu 11,9%, la 237,9 mil. euro. In primul trimestru al acestui an, Romtelecom a facut un profit net de 18,7 mil. euro, in crestere cu 43,5% fata de aceeasi perioada din 2005, in conditiile in care veniturile au scazut cu 2,3%, la 222,8 mil. euro.
Pe de alta parte, ministrul Zsolt Nagy a anuntat ca ia in considerare listarea la bursa a companiilor Radiocom si Posta Romana, ca o posibila metoda de privatizare ulterioara vanzarii unui pachet de actiuni catre un investitor strategic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO