Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare distribuire de cash din istoria BVB. Fondul Proprietatea împarte dividende record de 8 mld. lei. Cea mai mare parte a banilor, 64,5%, au direcţia România

Cea mai mare distribuire de cash din istoria BVB. Fondul...

Autor: Tibi Oprea

18.07.2023, 00:08 7451

Plata dividendelor, din 29 septembrie Investitorii de retail români iau 21%, pensiile private Pilon II 30%, fondurile străine 12% şi Ministerul Finanţelor 6%. Restul, la alte categorii.

Fondul Proprietatea (FP) ar urma să scoată în toamnă din cufere, pentru 19.000 de acţionari, 8,06 mld. lei sub formă de dividende, adică echivalentul a aproape 80% din active de pe urma exit-ului istoric la Hidroelectrica (H2O) şi totodată cea mai mare distribuire de cash din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu un randament de 79% la preţul acţiunii din ziua publicării convocatorului.

Cea mai mare parte, aproximativ 64,5% (5,2 mld. lei), au direcţia România, fiind împărţiţi de investitorii instituţionali, cei de retail şi Ministerul Finanţelor, în timp ce aproape 22,3% (1,8 mld. lei) se duc la investitorii străini – cei instituţionali, cei de retail şi The Bank of New York Mellon, banca depozitar pentru certificatele de depozit care au la bază acţiuni suport.

Investitorii instituţionali români, care au 37,45% din capitalul social subscris şi vărsat, au atribuiţi 3 mld. lei, iar aici intră şi cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, care însumează circa 30% (2,4 mld. lei).

Micii investitori români au 21,13% din FP, ceea ce înseamnă că retailul ar urma să primească circa 1,7 mld. lei, în timp ce Ministerul Finanţelor deţine aproape 6%, echivalentul a aproximativ 480 mil. lei.

Marii investitori străini au o deţinere de 11,72%, ceea ce înseamnă peste 944 mil. lei ca dividende, iar persoanele fizice nerezi­dente au 3,02%, respectiv dividende de circa 243 mil. lei. Mai sunt 821 de milioane de acţiuni proprii achiziţionate de FP în cadrul celor de-al 13-lea şi al 14-lea programe de răscumpărare, echivalentul a 13,2% din total, pentru care nu se calculează dividende, iar The Bank of New York Mellon, acţionar cu 7,51%, ar avea circa 605 mil. lei. La sumele menţionate se aplică şi impozitul pe dividende de 8%.

Propunerea pentru data de înregistrare a acţionarilor este pe 8 septembrie, iar termenul ex-date ar fi pe 7 septembrie.

Plata propriu-zisă a dividendelor ar urma să aibă loc pe 29 septembrie.

Marcel Murgoci, director de tranzacţio­nare al Estinvest, a spus pentru ZF că investitorii se întreabă ce fac după trecerea datei de înregistrare pentru dividendul de 1,4942 lei, care va antrena şi o corecţie pe măsura cotaţiei acţiunilor. „Calculele tre­buie individualizate de fiecare investitor în parte în funcţie de preţul mediu de achiziţie, de avantaje, de costuri. Este o scădere importantă. Calculele se complică pentru cei care au acţiuni din titlurile de conversie, unde veniturile sunt neimpozabile.

„Nu este o decizie uşoară şi generală. Nu vorbim de cei care nu au acţiuni FP, ci de cei care au“, spune Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO