Burse - Fonduri mutuale

CEFS ofera 0,4 milioane de euro pentru 44,47% din Nord

11.07.2006, 20:24 49

Societatea de consultanta Central European Financial Services (CEFS), coordonata la nivelul Romaniei de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, va lansa azi o oferta publica de preluare in valoare de 0,4 milioane de euro pentru a achizitiona 44,47% din actiunile companiei Nord Bucuresti. Oferta CEFS de 3,2 lei/actiune evalueaza intreaga companie la circa 0,9 milioane de euro, cu mult sub valoarea de piata a pachetelor de actiuni pe care le detine Nord.
Pretul oferit este in acelasi timp de circa trei ori mai redus decat ultimul pret la care actiunile Nord s-au tranzactionat pe piata RASDAQ, unde ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 10 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor este totusi foarte redusa.
Societatea Nord a devenit practic in ultimii ani un vehicul de investitii, cea mai mare parte a veniturilor inregistrate in 2005 provenind din activitatea de tranzactionare la Bursa si din randamentele aduse de titlurile de stat. Nord a fost raportata ca fiind principalul actionar al producatorului de materiale plastice Prodplast Bucuresti, cu o detinere de 13,85%, dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor care controla compania. In ultimele luni, Nord a cumparat puternic actiuni la Prodplast, depasind pragul de 20% in cadrul companiei. In aceste conditii, numai pachetul detinut in cadrul Prodplast de Nord valoreaza impreuna cu drepturile de preferinta aferente peste doua milioane de euro, mai mult decat este evaluata societatea de pretul din cadrul ofertei CEFS.
CEFS a fost raportata la inceputul lunii mai ca detine 55,52% din capitalul Nord, pana in acel moment actionarul majoritar fiind Capital Bank - Grawe Gruppe AG. Banca austriaca detinea probabil actiunile pe un cont custode, pentru CEFS. Societatea era obligata de legislatia pietei de capital sa faca o oferta pentru restul actiunilor sau sa-si diminueze detinerea sub pragul de 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO