Burse - Fonduri mutuale

Cehii de la Wood au cotat Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena. Actiunile au un pret mai mare decat la Bucuresti

Cehii de la Wood au cotat Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena
20.01.2010, 23:04 73

Wood&Company, una dintre cele mai mari case de brokeraj dinCehia, a listat pe Bursa din Viena un produs derivat de tip warrantcare are ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea, oferindastfel primele cotatii oficiale pentru titlurile Fondului, in timpce autoritatile romanesti amana de trei ani listarea Fondului peBursa de la Bucuresti (BVB).

Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni FondulProprietatea si se tranzactiona marti cu 36.300 de euro, de underezulta un pret de 0,3 lei pentru o actiune (1 leu este valoareanominala), cu 15-20% mai mare fata de preturile la care se realizautransferuri la sfarsitul anului trecut, de 0,25-0,26 lei/actiune.La acest pret, Fondul, care are 3.200 de actionari, este evaluat lapeste un miliard de euro, in conditiile in care acesta detineactive de circa 2,8 mld. euro.

Cumparatorul instrumentelor derivate nu detine efectivactiunile, acestea aflandu-se in posesia emitentului (in acest cazWood&Company), insa pretul certificatelor reflecta evolutiapretului actiunilor Fondului Proprietatea, la fel ca in cazulCFD-urilor (contracte pentru diferenta).

Produsul emis de Wood ofera in premiera un pret public, oficialsi transparent al unei actiuni la Fondul Proprietatea, inconditiile in care de aproape doi ani actiunile se vand pe piataromaneasca prin intermediul anunturilor de mica publicitate sauprin brokeri, tranzactiile fiind putin transparente sinesupravegheate de nicio autoritate. Transferul de proprietate esteinregistrat ulterior la Depozitarul Central.

"Acest produs ofera acces la Romania investitorilor care in modnormal nu au acces la piata romaneasca sau la Fondul Proprietatea",a declarat pentru ZF Bernhard Eiwan, managing director la firmaWood&Company.

Pe de alta parte, cei care detin actiuni la Fond va trebui saastepte in continuare listarea pentru a putea vinde in conditii detransparenta, dar au acum un indicator de pret. Acum un an, oactiune se vindea cu 0,1-0,15 lei. Listarea acestor instrumente peBursa din Viena i-a luat prin surprindere atat pe oficialiiFondului, cat si pe brokerii locali, care au incercat anul trecutsa listeze titlurile Fondului Proprietatea pe un sistem alternativde tranzactionare (ROTC) la Bucuresti, dar s-au lovit de opozitiaunora dintre actionarii fondului. "Nu este o foarte mare diferentaintre pretul de la Viena si cel la care se vand actiunile fonduluipe piata locala. Indiferent de ceea ce se intampla la Viena,prioritatea mandatului meu ramane listarea Fondului la Bursa de laBucuresti", a spus Ionut Popescu, director general la FondulProprietatea.

De-a lungul ultimilor doi ani, opacitatea tranzactiilor si amodului in care se deruleaza acestea pe piata locala a permisfondurilor straine de investitii sa achizitioneze pacheteconsistente de actiuni FP la preturi cu mult sub valoarea nominalade un leu a actiunii. In prezent, patru fonduri straine au ajuns sacontroleze cumulat 5,89% din FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO