Burse - Fonduri mutuale

Cehii de la Wood vor sa tranzactioneze de la Bucuresti

17.08.2009, 19:30 177

Wood & Company Financial Services, printre cei mai mari brokeri de pe piata ceheasca de capital, si-a inregistrat sucursala in Romania, dupa doi ani in care au tranzactionat de la distanta pe piata locala.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a atestat recent inscrierea pe piata locala a sucursalei Wood & Company, potrivit buletinului saptamanal emis de institutie.

Firma de investitii Wood & Company cu sediul la Praga este primul nerezident care a primit dreptul de a tranzactiona de la distanta pe piata romaneasca in vara anului 2007. Desi interesul manifestat de cehi fata de bursa locala a fost ridicat, valoarea tranzactiilor intermediate de acestia a fost scazuta, plasandu-i in a doua jumatate a clasamentului brokerilor activi pe bursa locala. In 2009, Wood & Company a intermediat tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in valoare de aproape 5 mil. euro, situandu-se astfel pe pozitia a 46-a din totalul de 74 de intermediari. Pe piata de origine, in Cehia, Wood & Company este al doilea mare broker, intermediind tranzactii cu actiuni in valoare de 588 mil. euro in iulie. Pe BVB mai tranzactioneaza si firma Balkan Advisory din Bulgaria.

"Ne-am inregistrat in Romania pentru ca suntem dedicati pietei romanesti de capital si vrem sa oferim servicii profesionale in viitor. In prezent, oferim servicii clientilor romani institutionali si celor de tip corporate", spune Bernward Eiwan, responsabil de activitatea firmei in Romania.

Intrebat daca ia in considerare achizitia unui jucator local, Eiwan declara ca "in prezent nu luam in calcul achizitia unui pachet de actiuni la un competitor local".

Referitor la evolutia pietei locale de actiuni, reprezentantul Wood este de parere ca aceasta va oglindi sentimentul existent pe pietele globale - destul de greu de prognozat.

"Sunt posibile atat o corectie, cat si o continuare a raliului. In orice caz, pe termen scurt, am putea asista la o corectie inainte ca raliul sa continue. Companiile din sectorul constructiilor, precum si al productiei de medicamente vor continua sa inregistreze intrari de investitori care se orienteaza spre plasamente pe termen lung", mai spune el.

 

In top in Cehia, modesti in Romania

Valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate de Wood & Company pe Bursa de Valori de la Praga a fost de peste 15 mld. coroane cehesti

(588 mil. euro) in luna iulie, situand brokerul pe pozitia secunda in topul intermediarilor. Pe piata locala, evolutia brokerului s-a derulat sub semnului crizei, avand in vedere ca a inceput sa intermedieze in vara anului 2007, cu putin timp inaintea declansarii crizei financiare. Astfel, in 2008, valoarea tranzactiilor intermediate de cehi a fost de 128 mil. lei

(33 mil. euro), plasand firma pe locul al 33-lea in clasamentul brokerilor activi pe piata locala.

Alaturi de serviciile de brokeraj, Wood & Company ofera consultanta si asistenta pentru investitiile in pietele Europei Centrale si de Est. Pe langa bursa din Praga, cehii de la Wood mai sunt membri ai burselor din Varsovia, Budapesta, Frankfurt si Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO