Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cei cu un câştig mai mare de 18.000 de lei din tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti în 2023 au termen până luni 27 mai 2024, ora 23:59, pentru a depune Declaraţia Unică şi a plăti CASS

Bursă. Cei cu un câştig mai mare de 18.000 de lei din...

Autor: Liviu Popescu

23.05.2024, 07:00 15167

Pentru calculul veniturilor extrasalariale se iau în considerare câştiguri din instrumente lisate la Bursa de Valori (acţiuni, structurate), dividende, chirii, dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală şi altele Acestea se cumulează Dacă suma rezultată este sub plafonul de şase salarii minime brute pe ţară (18.000 lei în 2023), nu se depune Declaraţia Unică.

Investitorii care au realizat un câştig de cel puţin 18.000 de lei în 2023 cu instrumente la Bursa de Valori Bucureşti au la dispoziţie până luni 27 mai 2024 ora 23:59, pentru a depune Declaraţia Unică şi a plăti Contri­buţia de Asigurări Sociale şi de Sănătate (CASS) astfel încât să evite sancţiuni şi eventuale penalizări din partea Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF).

„Termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor e 27 mai, având în vedere că data obişnuită (25 mai) cade într-o sâmbătă anul acesta. Nu ar fi însă cea mai strălucită idee să laşi totul pe ultima sută de metri – există riscul ca tranzacţia să nu fie procesată în timp util, ceea ce ar genera dobânzi şi penalităţi pentru zilele de întârziere. De asemenea, nu uita să descarci dovada depunerii din secţiunea „Mesaje recipisă“ din SPV şi asi­gură-te că aceasta nu are erori. Dacă site-ul ANAF este suprasolicitat, recipisa poate să apară în SPV cu o întârziere de una-două zile. Şi un ultim lucru: păstrează această dovadă timp de cel puţin cinci ani“, se arată în raportul săptămânal al brokerilor de la Investimental.

„Referindu-ne strict la câştigurile din piaţa de capital care depăşesc acest prag, realizate prin intermediari rezidenţi fiscali în România (sau prin intermediari străini cu sediul perma­nent în România), eşti bun de plată“, continuă ei.

„Pentru veniturile cuprinse între şase şi 12 salarii minime pe economie (adică între 18.000 de lei şi 35.999 de lei) datorezi contri­buţia de sănătate (CASS) – nu pentru pensie (CAS) – de 10%. Adică dacă ai câşti­gat din investiţii 18.000 de lei anul trecut, ai de achi­tat 1.800 de lei. Pentru veniturile care echi­valează cu cel puţin 12 salarii minime însă nu mai mari de 24 de salarii minime (36.000 de lei – 71.999 de lei), contribuţia de sănătate e de 10% din 12 salarii, adică 3.600 de lei. Şi, în sfârşit, pentru veniturile care depăşesc oricât de mult 24 de salarii minime (72.000 de lei), contribuţia de sănătate e de 10% din plafonul de 24 de salarii, adică 7.200 de lei“.

Una dintre marile noutăţi aduse de Codul Fiscal începând de anul trecut este că obligaţia calculării, reţinerii, declarării şi plăţii impozitului pe (veniturile) câştigurile din tranzacţionarea instrumentelor financiare revine intermediarilor, în cazul brokerilor români.

Impozitul este de 1% pentru câştigurile obţinute din vânzarea instrumentelor deţinute pe o perioadă de cel puţin un an şi de 3% pentru cele deţinute mai puţin de 365 de zile. Potrivit noilor reglementări, pierderile din tranzacţionare nu se mai înscriu distinct în declaraţia unică, întrucât cele realizate din tranzacţionarea cu brokeri români nu se mai scad din câştiguri şi nici nu se reportează pentru anii viitori, scrie Investimental.

„Declaraţia (212) se poate descărca în format electronic chiar de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Când o ai gata completată, aceasta se depune în trei moduri – îl alegi tu pe cel care ţi se pare mai potrivit: 1) online, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) – poţi să îţi faci cont cu user şi parolă, fără să fie necesară semnătură electronică, folosind acest formular; 2) tot online, prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii“, accesând link-ul e-guvernare.ro, pentru care însă este necesară semnătura electronică; 3) fizic, la ghişeele ANAF sau prin poştă cu confirmare de primire. Pentru ca ANAF să înregistreze corect şi rapid sumele achitate, sunt recomandate plăţile prin SPV sau ghiseul.ro“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24